Inflacija u SAD-u trebala bi oslabiti do kraja godine

In Vijesti iz svijeta
inflacija

Inflacija u SAD-u trebala bi se do kraja godine spustiti sa sadašnjih povišenih razina paralelno normalizaciji stanja u opskrbi, izjavila je ministrica financija Janet Yellen.

Gospodarstvo se neujednačeno oporavlja u procesu otvaranja nakon višemjesečnih ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje covida 19, izjavila je Yellen u srijedu u izlaganju pred pododborom Senata o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Na pitanje republikanskog senatora Johna Kennedyja misli li da će inflacija i dalje iznositi pet posto, kao i u svibnju, Yellen je rekla da će po njezinoj procjeni do kraja ove ili početkom 2022. godine biti bliže dva posto.

Dodala je i da većina pokazatelja očekivanja inflacije u razdoblju nakon 2022. signalizira da će se približiti razini od dva posto, koju cilja američka središnja banka.

Yellen je jačanje inflatornih pritisaka u proteklim mjesecima pripisala ponajprije zastojima u opskrbi i nestašici ovoga proljeća, u razdoblju oporavka gospodarstva od mjera zatvaranja koje su prošle godine prouzročile recesiju.

Ti će se problemi riješiti u mjesecima koji slijede i na dulji rok ponovo će prevladati faktori koji su više od desetljeća držali inflaciju na prihvatljivoj razini i zauzdati rast cijena, istaknula je, pridruživši se ocjeni predsjednika središnje banke Jeromea Powella.

Republikanski senator želio je znati zašto je središnja banka nedavno promijenila stav i najavila da će podići ključne kamatne stope u 2023., godinu dana ranije no što su bili najavljivali.

“Fed se nedavno sastao i rekao: ‘Gledajte, znamo da smo vam tako govorili, ali stvari su se promijenile i sada vam kažemo da ćemo vjerojatno morati podići ključne kamatne stope i brže no što smo prvotno rekli’. Zašto mislite da su to učinili? Zato što su zabrinuti zbog inflacije, zar ne?“, rekao je Kennedy.

“Nije bilo tako. Nekoliko je pojedinaca u vlastitim prognozama koje su objavljene napisalo da smatraju da bi bilo prikladno podići stope ranije nego što se mislilo”, odgovorila je Yellen.

Bilo joj je vidno nelagodno odgovarati na pitanja o monetarnoj politici budući da se ministarstvo obično ne upliće u posao središnje banke.

“Ne želim zapravo komentirati Fed, reći ću samo da nisu najavili tako nešto”, izjavila je Yellen, referirajući se na podizanje ključnih kamatnih stopa. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design