Izgledi za produljenim razdobljem visokih kamata srušili svjetske burze

In Vijesti iz svijeta
Wall street

Na svjetskim burzama glavni dionički indeksi oštro su pali prošloga tjedna jer su najnoviji pokazatelji zauzdali očekivanja investitora o skorašnjem smanjivanju kamatnih stopa, a to je, pak, nastavilo dizati prinose po obveznicama, što dio kapitala odvlači iz dioničkih na obveznička tržišta.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 2,2 posto, na 34.500 bodova. Istodobno, S&P 500 potonuo je 2,1 posto, na 4.369 bodova, čime je zabilježio gubitak treći tjedan zaredom, a to se nije dogodilo još od veljače.

Tehnološki Nasdaq, pak, oslabio je 2,6 posto, završivši trgovanje u petak na 13.290 bodova, čime je također pao treći tjedan zaredom, što je njegov najdulji tjedni negativni niz od prosinca lani.

“Već dugo kasnimo s korekcijom cijena dionica, i sad je jasno da su više kamatne stope postale katalizator toga”, ustvrdio je Michael Reynolds iz savjetničke tvrtke Glenmede.

Cijene dionica na Wall Streetu od početka kolovoza su pod pritiskom, pri čemu je S&P 500 kliznuo na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, uslijed podataka koji ukazuju na tvrdokornu inflaciju, ali i snažne gospodarske aktivnosti, pa se čini da američko gospodarstvo ne trpi posljedice od zaoštravanja monetarne politike. Investitori se stoga pribojavaju da će kamatne stope ostati visoke kroz duže vremensko razdoblje.

Američko ministarstvo trgovine, naime, izvijestilo je da je promet u maloprodaji u SAD-u u srpnju porastao 0,7 posto, premašivši prognoze o rastu za 0,4 posto, što ukazuje na snažnu potražnju unatoč visokim Fedovim kamatnim stopama, a ni podaci s tržišta rada ne izazivaju zabrinutost.

Nadalje, zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda u srpnju pokazao je investitorima da većina monetarnih dužnosnika nastavlja prioritetno boriti se protiv inflacije, što je ojačalo neizvjesnost oko daljnjih izgleda za kamatne stope.

“Slažem se s guvernerima kako nismo uvjereni da je inflacija totalno iza nas. Mislim da će tržišta biti na iglama glede toga što će Fed poduzeti u rujnu i listopadu”, kaže Peter Tuz, iz Chase Investment Counsela.

Istodobno, očekivanja o zadržavanju kamatnih stopa visokima podigla su prinose po 10-godišnjim američkim obveznicama na najvišu razinu od listopada 2022. od 4,338 posto, što povećava njihovu atraktivnost na tržištima kapitala.

Nove smjernice vezane uz kamatne stope ulagači čekaju idućega tjedna od predsjednika Feda Jeromea Powella, sa godišnjeg simpozija američke središnje banke u Jackson Holeu.

Na europskim burzama cijene dionica pale su treći tjedan zaredom, na najnižu razinu zadnjih mjesec dana. Londonski FTSE indeks skliznuo je prošli tjedan 3,5 posto, na 7.262 boda, a frankfurtski DAX za 1,63 posto, na 15.574 boda, dok je pariški CAC ojačao 2,4 posto, na 7.164 boda. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design