Izlov i klimatske promjene ugrozili populaciju bakalara u zapadnom Baltiku

In Vijesti iz svijeta
ribe

Populacija bakalara u zapadnom dijelu Baltičkog mora smanjena je zbog izlova i klimatskih promjena do te mjere da je njezin oporavak u doglednoj budućnosti malo vjerojatan, upozorili su stručnjaci.

Znanstvenici Centra za istraživanje i održivost Zemlje pri hamburškom Sveučilištu na čelu s profesorom Christianom Moellmannom analizirali su podatke o ribarenju u toj regiji u proteklih nekoliko desetljeća, koristeći statističke modele, objavilo je sveučilište sredinom tjedna.

U istraživanju sudjelovali su i znanstvenici sa Sveučilišta u Kielu i Njemačkog centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti Halle-Jena-Leipzig.

Kritična je točka prijeđena, zaključili su, okrivivši za kolaps populacije bakalara klimatske promjene i prekomjerni izlov.

“Zbog visokih ribolovnih kvota i čimbenika u okolišu koji se do sada nisu uzimali u obzir mala je vjerojatnost da će se populacija bakalara uz njemačku obalu Baltičkog mora oporaviti u bliskoj budućnosti”, pokazalo je njihovo istraživanje.

Upravljanje ribarstvom uključuje određivanje godišnje održivih ribolovnih kvota za određene vrste riba, kako bi se njihova populacija oporavila.

“Međutim, taj sustav ne uzima u obzir promjenjive uvjete u okolišu u toj regiji”, primjerice, zbog klimatskih promjena, istaknuo je profesor Moellman.

Jednostavno se proteklih godina lovilo previše bakalara, ustvrdio je. “Obično se pretpostavlja da se populacija može oporaviti ako se smanji ribolovni pritisak. No, naša analiza pokazuje da najvjerojatnije više nije tako”, rekao je Moelman.

Pritisak zbog prekomjernog izlova u kombinaciji sa zagrijavanjem morske vode rezultirao je i manjom reproduktivnom sposobnošću riba, pa sve manje jajašca preživljava, ustvrdio je.

Populacija bakalara nikada se neće potpuno oporaviti ili će u najboljem slučaju oporavak biti jako spor, dodao je njemački znanstvenik.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design