Izvoz u Češku porastao za 7,5 posto unatoč pandemiji

In Konferencije / savjetovanja
izvoz

Održani Hrvatsko-češki poslovni susreti s fokusom na nanotehnologiju.

„Prošle godine je ukupna robna razmjena između Hrvatske i Češke iznosila oko 870 milijuna eura, uz blagi pad u odnosu na prethodnu godinu. U prvoj polovici 2020. zabilježila je pad od 7 posto, posebno zbog pandemije koronavirusa.“, rekao je pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Ante Perica otvarajući Hrvatsko-češke poslovne susrete održane u udruzi Češke besede u Zagrebu.

No, Perica je istaknuo i da je izvoz Hrvatske u Češku porastao u prvih šest mjeseci 2020. za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani te da najviše izvozimo lijekove, namještaj i aluminijske ploče. Područja za dodatni razvoj suradnje su brojna, od poljoprivrede, industrije, energetike, infrastrukture, investicija i zajedničke prisutnosti na trećim tržištima, do suradnje u korištenju fondova EU.

Voditelj odjela za trgovinu i gospodarstvo u Veleposlanstvu Češke Republike u Republici Hrvatskoj Petr Kašička je kazao kako je 2020. loša godina za gospodarstvo u cjelini, ali odlična po pitanju nanotehnolgije jer ona ima puno načina uporabe u ovoj pandemiji. „Riječ je o nevjerojatnoj tehnologiji koja ima nezamisliv potencijal primjene u svim industrijama, a upravo je taj put od laboratorija i istraživanja do praktične primjene najvažniji. Zato smo danas ovdje, da vas upoznamo s mogućnostima koje nanotehnologija nudi“, izjavio je Kašička.

Voditelj poslovnog razvoja za napredne industrijske tehnologije za Czech Invest Robert Keil predstavio je kapacitete Češke u području nanotehnologije. „Mnoge industrije danas stagniraju zbog koronavirusa, uz iznimku medicinske, a tu brojne tvrtke koje se bave nanotehnologijom inoviraju i šire proizvodnju. Češka je vrlo napredna u tom području, imamo centre za istraživanje i razvoj, bogatu industrijsku tradiciju i know-how, kako po pitanju nanotehnologije, tako i u mnogim drugim sektorima“, poručio je Keil.

U sklopu Foruma održana je prezentacija čeških proizvođača i pružatelja usluga iz područja nanotehnologije i B2B sastanci, s ciljem otvaranja mogućnosti za uspostavu snažnije suradnje između hrvatskih i čeških tvrtki i institucija.

Draško Marinac iz tvrtke Lach-Ner koja se bavi proizvodnjom kemikalija i u Češkoj posluje već dugi niz godina, ističe kako je korona na njihovo poslovanje djelovala pozitivno. „Stanje u industriji je vrlo dobro, trenutačna kriza uzrokovana COVID-19 virusom nije negativno utjecala na poslovanje, dapače, zbog proizvodnje dezinficijensa prihodi su rasli u odnosu na 2019. Mi iz pogona u Češkoj izvozimo u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Srbiju, BiH, Estoniju, Njemačku itd.“, kazao je Marinac, dodavši kako su na Forum došli kako bi kroz razgovor s partnerima ispitali dodatni potencijal za suradnju.

Hrvatsko-češke poslovne susrete organizirala je Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Češke Republike te uz podršku Veleposlanstva Češke Republike u Zagrebu i zagrebačkog ureda agencije CzechTrade.

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design