Izvršna direktorica MMF-a očekuje da će SAD izbjeći recesiju

In Vijesti iz svijeta
Izvršna direktorica MMF-a

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je u četvrtak da je sve više dokaza da će SAD izbjeći recesiju ove godine te da će postići “lagano prizemljenje” svog gospodarstva.

Georgieva je kazala novinarima da američko tržište rada ostaje otporno, a potražnja potrošača snažna unatoč podizanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Rekla je i da dolazi do zdravog pomaka s prekomjerne kupnje robe koja je poticala rast cijena, natrag prema potražnji za uslugama, a u gospodarstvu je bilo više diverzificiranih izvora rasta.

“To daje neke argumente za očekivanje da će SAD izbjeći pad u recesiju. Ustvari, rekla bih da čak i ako bude u tehničkoj recesiji, ona će biti vrlo blaga”, istaknula je Georgieva na svom prvom brifingu s novinarima u 2023. godini.

Napomenula je da su najave recesije obično predmet intenzivne rasprave te istaknula da ona naginje scenariju “mekog prizemljenja” za SAD-u.

MMF je u listopadu prognozirao rast američkog BDP-a u 2023. od jedan posto, a svoju će projekciju ažurirati ovog mjeseca. Svjetska banka je u utorak prognozirala rast SAD-a od 0,5 posto u ovoj godini. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design