Jačanje dolara spustilo cijene nafte na 82 dolara

In Vijesti iz svijeta
benga

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 82 dolara, zakočene jakim dolarom koji podupiru nagađanja da će američka središnja banka možda podići ključne kamatne stope kako bi ukrotila inflaciju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,01 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,01 dolar nižoj cijeni, od 80,58 dolara.

Tržišta nafte zakočili su proteklih dana jači dolar, koji smanjuje kupovnu moći imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom, i nagađanja da će se kabinet američkog predsjednika Joea Bidena možda odlučiti na prodaju nafte iz strateškog rezervi kako bi ‘ohladio’ rast cijena.

Potražnju potiču oporavak gospodarstva i nagli oporavak zračnih putovanja, ali uzlazni trend moglo bi zakočiti moguće zaoštravanje monetarne i fiskalne politike zbog jačanja inflacije i početak zime na sjevernoj hemisferi, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je snizila procjenu svjetske potražnje nafte u četvrtom tromjesečju za 330.000 barela dnevno u odnosu na procjenu iz listopada, uz napomenu da visoke cijene energenata ometaju oporavak gospodarstva od koronakrize.

“Tržište nafte mogao bi zateći višak u opskrbi”, smatra Stephen Brennock iz naftne brokerske kuće PVM.

“OPEC i njegovi saveznici u najmanju će ruku morati stati s ublažavanjem ograničenja u opskrbi u novoj godini. Ako ništa ne poduzmu, globalne zalihe nafte ponovo će nabujati”, tvrdi Brennock.

OPEC+ odlučio je prošlog tjedna nastaviti s tek postupnim povećanjem opskrbe u prosincu i prvim mjesecima 2022., za 400 tisuća barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 81,93 dolara, što znači da je pojeftinio 1,76 dolar u odnosu na prethodni dan. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design