Janaf nastavlja realizaciju ugovora sa srpskom kompanijom NIS

In Tvrtke i tržišta
Janaf

Jadranski naftovod (Janaf) u petak je izvijestio da mu je omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je sklopio sa srpskim NIS-om, a objavio je i da je sklopio ugovore o skladištenju s Agencijom za ugljikovodike i Delat il Internationalom.

Podsjećamo, Janaf je 29. ožujka izvijestio da je EU sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS. Krajem ožujka, pak, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da će problem isporuke nafte rješavati zajedno s Hrvatskom i s Europskom unijom.

U petak je janaf izvijestio putem Zagrebačke burze da je Uredbom Vijeća EU od 8. travnja ove godine o izmjeni Uredbe EU o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022., kojim su rezervirani transportni kapaciteti Janafa po načelu “puno za prazno” u ukupnoj količini 3,2 milijuna tona nafte (plus/misnus deset posto) i nakon 15. svibnja ove godine.

Nadalje, iz Janafa su u petak priopćili da je ta kompanija s Agencijom za ugljikovodike sklopila ugovore o skladištenju dijela obveznih zaliha naftnih derivata za 20.000 prostornih metara dizelskog goriva i isto toliko bezolovnog motornog benzina na Terminalu Omišalj, u razdoblju 1. srpnja do 31. prosinca 2022.

Također, s kompanijom Delta-Oil International sklopio je ugovor o skladištenju 169.000 prostornih metara sirove nafte na Terminalu Omišalj za razdoblje 15. travnja do 15. kolovoza 2022. godine.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić smatra da su ti novi ugovori još jedna potvrda snage Janafa te važnosti društva kao ključne komponente energetskog tržišta Europske unije, Hrvatske i ovog dijela Europe.

“Proaktivnost i strateško promišljanje Uprave u kreiranju novih poslovnih odnosa jamstvo su širenja poslovanja i ostvarivanja novih prihoda. Poslovanje i financijski položaj društva stabilni su te očekujemo kako ćemo i 2022. godinu završiti izvrsnim poslovnim rezultatom“, istaknuo je Adanić. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design