Junckerov plan: Dodatnih 100 milijuna eura za hrvatske male i srednje poduzetnike

In Krediti za poduzetništvo
1-EIF potpisivanje ugovora

Europski investicijski fond (EIF), Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste&Steiermärkische S-Leasing (zajedno „Erste”) potpisali su sporazum o jamstvu koje će Ersteu omogućiti da inovativnim malim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj osigura zajmove i zakupe u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Sporazum je potpisan u okviru inicijative Europske komisije InnovFin, koja je podržana od strane programa EU-a za istraživanje i inovacije, a omogućen je kroz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI). EFSI je središnji stup Plana ulaganja za Europu Europske komisije, takozvani „Junckerov plan“.

Na potpisivanju u Zagrebu, direktor EIF-a Alessandro Tappi komentirao je: „Presretni smo zbog potpisivanja ovog sporazuma o jamstvu za male i srednje poduzetnike u okviru InnovFina s Ersteom, jednom od najvećih bankarskih grupa u Hrvatskoj. Njezina dobro uhodana distribucijska mreža u kombinaciji s dobrom tržišnom pozicijom i ekspertizom u pozajmljivanju sektoru malih i srednjih poduzeća može omogućiti uspješno provođenje InnovFina. Posljedično, taj će projekt odigrati ulogu u pomaganju tvrtkama da pristupe sredstvima financiranja podržanima od strane EU-a kako bi na lokalno tržište uveli inovacije.“

Potpredsjednik Europske Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen rekao je: “Drago mi je što će današnji sporazum omogućiti malenim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj da dođu do izvora financiranja koji su im potrebni za inovacije, rast i stvaranje novih radnih mjesta – sve su to važni ciljevi Investicijskog plana za Europu. Malene i srednje tvrtke ključne su za gospodarstvo. Pokretači su novih tehnologija i novih mogućnosti. Uz pomoć Europskog fonda za strateška ulaganja želimo dati priliku tim tvrtkama za uspjeh u Hrvatskoj, ali i u Europi.”

Član Uprave Erste banke Boris Centner je naglasio: “S obzirom da su mala i srednja poduzeća pokretač gospodarskog rasta te jedan od najvažnijih segmenata naše poslovne strategije, iznimno nam je zadovoljstvo što smo s Europskim investicijskim fondom ostvarili suradnju na InnovFin instrumentu garancija za malo i srednje poduzetništvo. Ugovor o garanciji omogućit će nam da u sljedeće dvije godine plasiramo 100 milijuna eura kredita inovativnim poduzetnicima uz povoljnije uvjete, pružimo im potporu u financiranju i provedbi održivih proizvodnih ulaganja te klijentima osiguramo povećanu dostupnost financijskih sredstava.”

O EIF-u

Europski investicijski fond (EIF) je dio Grupe Europske investicijske banke. Njegova središnja misija je da podupire europske mikro, male i srednje tvrtke (SME), omogućavajući im pristup fondovima. EIF oblikuje i razvija poduzetnički kapital i kapital za rast, jamstva i mikrofinancijske instrumente koji su posebno usmjereni na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU-a podupirući inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje. Više informacija o radu EIF-a u okviru EFSI-ja možete pronaći ovdje.

O Erste & Steiermärkische Banci i Erste & Steiermärkische S-Leasingu

Erste&Steirmärkische Bank d.d., Rijeka posluje pod tim imenom od 2003. godine, nakon spajanja Riječke banke d.d. i Erste&Steirmärkische Bank d.d., Zagreb. Danas Erste&Steirmärkische Bank d.d, ili Erste banka Hrvatska ima mrežu od 132 poslovnice; 13 komercijalnih, 8 poslovnih, 9 profitnih centara za korporativne klijente te 652 bankomata. Tržišni udio banke iznosio je 14.53% krajem ožujka 2017. te je zauzela treće mjesto prema veličini aktive u Hrvatskoj. Erste&Steirmärkische Bank d.d. članica je Erste Groupa, osnovanog 1819. godine kao prva austrijska štedionica. Danas je jedan od najvećih pružatelja financijskih usluga na istoku Europe.

Erste&Steiermärkische S-Leasing d.o.o. osnovan je 1997. godine i zapošljava 84 djelatnika. U vlasničkoj strukturi 50% ima Steiermärkische Bank und Sparkassen AG Graz, Austria, a drugih 50% Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka, Croatia.

Otkako je utemeljen prije 20 godina, Erste & Steiermärkische S-Leasing d.o.o. drži vodeću poziciju u Hrvatskoj. Prisutan je u svim segmentima gospodarstva, osim u trgovanju nekretninama i pokriva širok raspon financiranih kategorija (osobna vozila, gospodarska vozila, strojeve, opremu i plovila).

Sjedište tvrtke nalazi se u Zagrebu, a poslovnice su otvorene u svih sedam velikih hrvatskih gradova (Varaždin, Osijek, Pula, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik). Pokriva cijelu zemlju i djeluje u sinergiji s podružnicama Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka.

O Junckerovom planu

Plan ulaganja za Europu, takozvani „Junckerov plan“, jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije, koji je usmjeren na poticanje ulaganja s ciljem stvaranja poslova i rasta pametnijom uporabom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjajući prepreke ulaganjima te osiguravajući vidljivost i tehničku podršku investicijskim projektima.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) je središnji stup Junckerova plana. Osigurava jamstvo za prvi gubitak, omogućavajući EIB-u da ulaže u više, često rizičnije, kredite.

EFSI već pokazuje konkretne rezultate. Očekuje se da će projekti i sporazumi koji su dosad odobreni za financiranje u okviru EFSI-ja skupiti više od 209 milijarde investicija te poduprijeti preko 427.000 malih i srednjih poduzeća diljem svih 28 država članica.

O InnovFinu

Instrument za davanje jamstava MSP-ovima InnovFin utemeljen je u okviru inicijative “InnovFin – financiranje EU-a za inovatore”, koja je razvijena kao dio Horizona 2020, okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije. Osigurava jamstva i protujamstva za financiranje dugova u rasponu od 25.000 i 7,5 milijuna eura kako bi se inovativnim malim i srednjim tvrtkama i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenika) olakšao pristup zajmovima. Instrument, kojim upravlja EIF, provodi se preko financijskih posrednika – banaka i drugih financijskih institucija – u državama članicama EU-a te povezanim zemljama. U okviru tog instrumenta financijski posrednici imaju jamstva EU-a i EIF-a koja osiguravaju dio njihovih gubitaka koji bi nastali temeljem financiranja duga u okviru tog instrumenta.

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design