Kako odrediti idealni fotoaparat za svoje potrebe?

In Promocije / novi proizvodi
Kako odrediti idealni fotoaparat za svoje potrebe

Prije kupovine fotoaparata razmislite o tome što ćete fotografirati, koliko novaca imate na raspolaganju te koje su vam karakteristike kamere fotoaparata najvažnije.

Zanima vas fotografija, no ne znate gdje biste počeli? Ne brinite, upoznat ćemo vas s različitim stilovima fotografije, s različitim karakteristikama fotoaparata i njihovom namjenama te ćemo navesti nekoliko savjeta koji će vam zasigurno pomoći pri odabiru idealnog fotoaparata.

Prije nego što kupite fotoaparat
U koje svrhe ćete koristiti fotoaparat? Ovo je pitanje na koje trebate znati odgovor prije nego što krenete u kupovinu. Tražite li nešto bolje od fotoaparata koji imate na vašem mobitelu? Bavite li se fotografiranjem iz hobija ili profesionalno? Koliko je raspon vašeg budžeta? Ako se fotografijom planirate baviti čisto iz hobija, možda vam neće trebati profesionalni DSLR fotoaparat. Isto tako, možda tražite klasični fotoaparat koji ćete, za razliku od mobitela, biti praktičniji i moći ćete ga nositi oko vrata.

Postoji više vrsta fotoaparata
Na tržištu je dostupno nekoliko modela fotoaparata koji se razlikuju po vrsti objektiva, razlučivosti, dimenzijama i tako dalje. Jednostavni kompaktni fotoaparati izvrstan su odabir za svakodnevno korištenje na odmoru i putovanju. Tzv. bridge fotoaparati karakteristični su po tome što se djelomično ručno podešavaju, zatim što imaju optički zoom od 16x te mogućnost snimanja videozapisa i fotografija razlučivosti 4K. Fotoaparati s izmjenjivim objektivima omogućuju vam korištenje različitih objektiva, tako da na samom startu imate puno više mogućnosti fotografiranja.

Brzina i kvaliteta slike
Megapixeli (MP) su obično ono što većina ljudi najprije primijeti prilikom kupovine fotoaparata. Što je MP veći, fotografija je kvalitetnija i jasnija. ISO je također ključni faktor koji treba uzeti u obzir, budući da ima važnu ulogu prilikom fotografiranja u uvjetima slabog osvjetljenja. Što je veći ISO broj, to vam je potrebno manje svjetla. Ako ne planirate fotografirati sportske događaje, divlje životinje fps odnosno „sličice po sekundi“ ne bi trebale biti vaša glavna briga. Međutim, ako je upravo to ono čime se planirate baviti, onda znajte da fps itekako utječe na kvalitetu i savršenstvo fotografije.

Dimenzije i težina fotoaparata
Ako je fotoaparat težak ili je velikih dimenzija, može biti nezgrapan za nošenje. Samim time, manja je vjerojatnost da ćete ga nositi sa sobom. A ako ste ga kupili da vam bude pri ruci čitavo vrijeme, onda vam je jasno da ste odabrali pogrešan model. Zato najprije provjerite točne dimenzije fotoaparata i njegovu težinu. Bilo bi dobro kad biste ga mogli uzeti u ruku i osjetiti grip.

Izmjenjivi objektivi
Ako se odlučite za kupovinu fotoaparata s izmjenjivim objektivima, imat ćete pune ruke posla kod odabira. Na raspolaganju vam stoje modeli s fiksnim objektivnom koji ima samo jednu žarišnu duljinu (ako je žarišna duljina kraća, kut snimanja je širi, a uvećanje je manje). Zatim, postoje fotoaparati sa zoom objektivima te imaju više vrijednosti žarišnih duljina.

Snimanje videozapisa
Većina fotoaparata u današnje vrijeme omogućuje snimanje videozapisa. Prije kupovine dobro razmislite o tome što vam je prioritet: snimanje fotografija ili videozapisa. Ako ćete tu i tamo napraviti koji videozapis, onda se ne morate toliko zamarati karakteristikama pojedinih modela.

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design