Komunalni sustav treba reformu i novu razvojnu paradigmu

In Konferencije / savjetovanja
komunal

Više od stotinu sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, kao i predstavnici nadležnih veleposlanstava i EU institucija, tijekom dva dana briselske konferencije artikuliralo je nove trendove i naznačilo mnogobrojne izazove, probleme i perspektive u sektoru komunalnog gospodarstva. Glavna tema skupa odnosila se na investicije, kružnu ekonomiju i utjecaj klimatske regulative, što su ujedno prepoznatljivi prioriteti u EU politikama. Stoga se tijekom skupa, kroz prezentacije i rasprave, otvorilo niz pitanja iz područja gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje, upravljanja grobljima i općenito korištenja EU financiranja.

Predstavnici JLS, komunalnih tvrtki, odvjetničkih društava, nevladinih udruga te projektanata iz regije pozorno su osluškivali primjere uspješne prakse i dobivene savjete od strane europskih lobista i predstavnika međunarodnih asocijacija, koje su aktivne i produktivne u ovom sektoru. Važnu podršku održavanju konferencije, ali i aktivan doprinos u radu skupa dali su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Ivana Maletić, Davor Škrlec, Ruža Tomašić, Biljana Borzan, Ivica Tolić, Željana Zovko te slovenski zastupnik Igor Šoltes. Ova važna stručna konferencija, koja se tijekom proteklih godina etablirala kao glavno okupljanje komunalaca u Bruxellesu, uživa i aktivnu podršku od misija i stalnih  predstavništava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Veleposlanik RH Goran Štefanić istaknuo je kako je dolazak u Bruxelles koristan za predstavnike javnog i privatnog sektora, budući da je potrebno stalno nadopunjavati znanja i spoznaje o načinu i oblicima funkcioniranja EU.

Cjelokupni događaj je započeo u utorak, 24. siječnja, studijskom posjetom spalionici otpada Bruxelles- Energie. Sudionici su se na licu mjesta, u ovom postrojenju starom 33 godine, koje godišnje prerađuje oko 474.000 tona otpada, mogli uvjerili u procedure prikupljanja i dovoza komunalnog otpada od građana i privatnih tvrtki. Onaj dio otpada za koji ne postoji program recikliranja se u postrojenju spaljuje, čime se proizvodi korisna energija. Vlasništvo spalionice je mješovito, javno-privatno, u omjeru 60:40, a postrojenje koristi niz filtara i sofisticiranih tehnologija za smanjenje emisija, budući da je locirano u širem gradskom području.

Sama konferencija se održala u Thon Hotel Brussels City Centre, a otvorio ju je europarlamentarac Davor Škrlec. Zajednički cilj nas zastupnika s jedne, te komunalaca i JLS s druge strane je viša kvaliteta života uz što niže troškove, istaknuo je Škrlec u svom obraćanju, naglasivši kako je, pri gospodarenju otpadom,spaljivanje ili odlaganje zadnja alternativa, o čemu govori i europska regulativa. Primjena načela cirkularne ekonomije više neće biti izbor, nego nužnost, kako bi se dostigli ambiciozni okolišni ciljevi EU, ali otvorila nova radna mjesta, rekao je Škrlec, dodajući da je gotovo pravilo da se odluke u ovom području u EP donose konsenzusom, jer imaju prevažan utjecaj na kvalitetu života građana i budućnost Unije. Komunalne teme su jedne od najbitnijih tema tijekom upravljanja jedinicama lokalne samouprave, naglasio je na otvaranju predsjednik Hrvatske udruge gradova Željko Turk, što se konkretno moglo vidjeti tijekom trajanja konferencije i kroz mnogobrojne rasprave o novoj zakonskoj regulativi na nacionalnoj i EU razini. Zapaženu prezentaciju održao je Mladen Iličković, urednik na Hrvatskoj televiziji, naglašavajući da je tijekom proteklih godina u Hrvatskoj nedostajalo političke volje, da se pitanje ulaganja u komunalni sektor postavi kao nacionalni i razvojni prioritet, već se istoj temi pristupalo parcijalno, što je dovelo do niza pogrešaka kod planiranja i dimenzioniranja infrastrukture.

komunal-2Delegacija sudionika drugi je dan, u srijedu, 25. siječnja, sudjelovala na tematskom skupu, koji je u Europskom parlamentu organizirala eurozastupnica Ivana Maletić, uz aktivno sudjelovanje važnih članova Opće uprave za okoliš (DG ENVI) Europske komisije, koju je predstavljao šef odjela Nicholas Hanley. Prisutan je bio i Robert Schröder iz kabineta povjerenika Moedasa, odgovornog za DG Research & Innovation, a govorio je o mogućnostima korištenja potpora za komunalni sektor iz inovacijskog programa HORIZON 2020. Jednu od vrlo upečatljivih prezentacija imao je slovenski eurozastupnik Igor
Šoltes, koji je temeljem slovenske prakse sudionike pozvao na oprez kod planiranja i dimenzioniranja infrastrukture. Ono što se ne potroši namjenski, treba vratiti i mi sada u Sloveniji razmišljamo o tome da se reformira komunalni sustav na trajnijoj i dugoročnijoj osnovi, rekao je Šoltes.

Analizirajući mjere i najave europskih politika, koje su predstavljene na konferenciji, anketirani sudionici ocjenjuju da su dobili opsežan pregled nad aktualnom regulativom i procedurama povezanim s komunalnim gospodarstvom na razini EU. Posebno se to odnosi na aktualne dokumente u pripremi u Komisiji i Parlamentu, a koji će se tek aktualizirati u zemljama članicama, jer uređuju sektorske prilike u razdoblju iza 2018. ili 2020. godine. poput nekih instrumenata i mjera, koji će pomoći dostizanju EU ciljeva, primjerice 50 posto recikliranja, odvojeno sakupljanje otpada, energetske učinkovitosti i drugih odredbi predviđenih sve strožim direktivama. EU dužnosnici u svojim su izlaganjima stavili naglasak na inovacije u sektorima upravljanja vodama i otpadom, koje bi trebale osigurati veće korištenje sredstava u R&D područjima, odnosno velike razvojne iskorake i rezultate u pogledu dostizanja ciljeva kružne ekonomije.

Bogat i dinamičan program dvodnevne konferencije završen je studijskim posjetama na briselska groblja Evere i Laeken, koja predstavljaju tipične primjere urbanističkog planiranja iz 19. stoljeća s mnogobrojnim modernim elementima i uspješnom valorizacijom kulturne baštine, kroz uključivanje u lokalne turističke sadržaje. Posjetu postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Aquiris, čiji je kapacitet pročišćavanja 1,4 mil. ES, sudionici su ocijenili vrlo korisnom, kako u pogledu upoznavanja s uspješnim inozemnim praksama pročišćavanja otpadnih voda, tako i sa stajališta moguće primjene viđenog prilikom budućeg planiranja sličnih postrojenja u zemljama JIE.

Ovogodišnja konferencija poslužila je kao uspješna poslovna platforma za razmjenu iskustava i predstavljanje primjera dobre prakse, kao i za ostvarivanje kontakata između donositelja odluka na najvišoj EU razini, briselskih lobista, nacionalnih protagonista te komunalnih tvrtki, koje u konačnici trebaju pronaći održive modele za implementaciju najboljih europskih komunalnih rješenja na lokalnim razinama. Vrlo istaknuta i naglašena tema odnosila se na sektorsko lobiranje, koje se u jugoistočnoj Europi još uvijek promatra s negativnog stajališta, dok se stalno prisustvo u Bruxellesu i sustavno djelovanje na razini EU ocjenjuje kao nužnost, kako bi tvrtke i javni sektor bili čim bolje upućeni u stalne izmjene europske legislative, ali i imali mogućnost argumentiranog utjecaja na taj proces u budućnosti.
Sljedeća, 4. konferencija, održat će se u Bruxellesu krajem siječnja 2018.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design