Kontrola covida u Kini i inflacija u SAD-u spustile cijene nafte prema 122 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 122 dolara zbog opetovanog uvođenja strogih mjera suzbijanja covida 19 u Kini i visoke inflacije u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 122,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 120,67 dolara.

U prijepodnevnoj trgovini raspoloženje na tržištima obilježila je zabrinutost za opskrbi zbog najave štrajka naftnih radnika u Norveškoj u nedjelju, koji bi mogao smanjiti proizvodnju, upozorila je Norveška udruga za naftu i plin (NOG).

Oko 845 zaposlenih, od njih ukupno 7.500 na platformama na pučini, planira štrajkati od 12. lipnja ukoliko propadnu godišnji pregovori s poslodavcima o plaćama.

Trgovce brine i smanjena proizvodnja na libijskom polju Sarir nakon što su luke Ras Lanuf i Es Sider zatvorene a naoružana skupina zaprijetila da će zatvoriti i luku Hariga, prema svjedočenju dvojice naftnih inženjera s tog polja.

Povratak iranske nafte na tržišta našao se istodobno pod upitnikom, budući da su pogoršani izgledi za dogovor o iranskom nuklearnom programom a time i za ukidanje američkih sankcija iranskom energetskom sektoru.

Nakon podneva pozornost se preusmjerila na kineske mjere suzbijanja covida 19. Početkom tjedna vlasti su ukinule lockdown u Pekingu Šangaju, da bi u četvrtak ponovo uvele ograničenja u dijelovima Šangaja, koji je najavio i masovno testiranje milijuna građana.

Trgovce brine lockdown u Kini jer ometa gospodarsku aktivnost i trgovinu i koči potražnju za naftom.

“Cijene su ponovo pale u Aziji pod pritiskom straha od usporavanja u Kini nakon najave masovnog testiranja na covid u Šangaju ovog vikenda”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovci su podatak o snažnom padu kineskog uvoza sirove nafte u svibnju, za gotovo 12 posto na godišnjoj razini, počeli gledati iz drugačije perspektive.

“To ne znači da potražnja za naftom raste. Kina je vjerojatno postupila oportunistički, kupujući sirovu naftu iz Rusije po znatno nižoj cijeni od onih na globalnim tržištima, kako bi obnovila zalihe”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch .

Cijene je nakon podneva pritisnulo i izvješće američkog ministarstva rada, prema kojem je rast potrošačkih cijena ubrzao u svibnju, uz skok cijena benzina na rekordnu razina i ubrzani rast cijena usluga.

Podatak navodi na zaključak da bi američka središnja banka Fed mogla još više podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izvješću da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 123,21 dolar, što znači da je porasla 1,67 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design