Marić i poslodavci vjeruju u suradnju kod poreznih izmjena

In Financije i gospodarstvo
maric

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na Vijeću članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) predstavio detalje paketa poreznih zakona koji su u javnoj raspravi nakon čega su on i predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavili da su zadovoljni dijalogom i da vjeruju u suradnju.

Nakon dvoipolsatnog sastanka Deranja je kazala da u HUP nažalost najčešće dolazi samo ministar financija, a da se ne može očekivati da samo to Ministarstvo i taj ministar rješavaju brojne probleme.

“Cijelo vrijeme poručujemo da nam nedostaju radnici i da im želimo dati veće plaće, a to je moguće samo ako se rasteretimo od davanja koja imamo na bazi poreza i doprinosa, parafiskalnih nameta i drugih davanja lokalnoj zajednici. Ako svi zajedno damo svoj doprinos moguća su i rasterećenja”, poručila je Deranja.

Kao primjer je navela moguće dizanje osnovice doprinosa za zdravstvo što bi po njoj bilo korektno ako bi se istodobno provodila reforma zdravstva.

“Tada bismo znali što poslodavce očekuje za četiri ili pet godina i gdje će biti promjene i moguće uštede i tada bi i povećanje te osnovice bilo jasnije, no bez reforme zdravstva to nije prihvatljivo”, kazala je Deranja. Dodala je kako je aktualna Vlada već dosta rasteretila poslodavce, ali i da ima još prostora u toplom obroku, naknadama za Božić i Uskrs, 13-toj plaći i drugomu.

Naime, jedan od prijedloga izmjena poreznih propisa koji je u javnoj raspravi, je i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima. Između ostalog, u sklopu toga predlaže se povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Brojni poduzetnici reagirali su na to tvrdeći da bi vlasnici – direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće, što bi, ocjenjuju, onemogućilo u radu poduzetnike početnike.

Ministar Marić novinarima je nakon sastanka kazao da je zadovoljan pri čemu je najavio da će sličan sastanak idući tjedan na istu temi imati i sa sindikalnim središnjicama.

“Želimo na transparentan način svima predstaviti detalje porezne reforme, jer se i danas s HUP-om pokazalo da ima volje za dijalogom. S obzirom da su prijedlozi još u javnoj raspravi, što je i dio demokratskog dijaloga, vjerujemo da to u konačnici može dati i najbolja rješenja za hrvatske građane”, kazao je Marić. Dodao je da o svemu treba razgovarati i sagledati i pozitivne i negativne posljedice. 

“Duboko se nadam i vjerujem da ćemo dobiti i odgovore i po pitanju Zakona o doprinosima jer smo i za to kao i za sve ostalo otvoreni”, rekao je Marić.

Odgovorio je i novinarima da sastankom u HUP-u nije imao namjeru pridobivanja poslodavaca, dodavši da se bez zdravog i jakog gospodarstva ne mogu očekivati rješenja za bolji standard, veće plaće i veći rast.

“U svemu su nam stoga važni prijedlozi, komentari i odgovori poslodavaca, a primjerice pomoć gospodarstva u smislu definiranja svih elemenata za provedbu trebat će i kod najavljenog snižavanja stope PDV-a na svježe meso i ribu, te povrće i voće jer će to biti jako zahtjevan posao”, istaknuo je. (H)

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design