Marić: Rast na tragu vladinih očekivanja

In Financije i gospodarstvo
maric

Rast BDP-a prvom tromjesečju na tragu je vladinih očekivanja, a u određenim elementima i bolji od toga, izjavio je u petak potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Rast je na tragu naših očekivanja, pa čak u određenim elementima strukture i bolji, tako da s tim podatkom sigurno možemo biti zadovoljni”, rekao je Marić.

Dodao je da najnoviji podatak o rastu BDP-a pokazuje nastavak dobrih i pozitivnih gospodarskih kretanja.

Marić je posebno istaknuo doprinos trgovine, prijevoza te ugostiteljstva i turizma, konstatirajući kako to ukazuje na oporavak uslužnog sektora koji je nastradao za vrijeme pandemije covida-19.

Istaknuo je značajne stope rasta izvoza, ali i uvoza upozorivši da je ipak ukupni neto doprinos izvoza blago negativan, ali raduje rast investicija i osobne potrošnje.

“Što se tiče dekompozicije rasta, možemo biti zadovoljni (…) uz opasku da još uvijek imamo dosta veliku uvozu ovisnost”, rekao je je ministar financija.

“Kada sve skupa sumiramo, mislim da imamo dobar podatak na tragu pozitivnih vijesti s početka ovoga tjedna i u iščekivanju dodatnih dobrih vijesti idući tjedan, kada budu objavljena konvergencijska izvješća za zemlje članice pa i za Hrvatsku”, zaključio je Marić.

Na pitanje boji li se stagflacije u ostatku godine i njezinog utjecaja na rast, ponovio je da uz mjere obuzdavanja inflacije treba voditi računa i o očuvanju gospodarske aktivnosti, inače bi moglo doći do kombinacije pada BDP-a i nastavka rasta inflacije, a to treba izbjeći.

“Vrlo izvjesno je da će inflacija nastaviti ubrzavati i u svibnju”, rekao je Marić. Najavio je nastavak mjera za obuzdavanje učinaka inflacije koja, kako je rekao, najviše nagriza standard najugroženijih, ali i dodao da treba očuvati razinu gospodarske aktivnosti, pri čemu je važno što će raditi Europska središnja banka koja je najavila dizanje kamatnih stopa. To pak, kaže Marić, može negativno utjecati na investicijsku aktivnost i rast, ali vjeruje da će ECB dobro procijeniti.

Komentirajući mađarski potez smanjenja cijena goriva, ali samo za mađarske građane, rekao je da takva mjera u Hrvatskoj nije razmatrana te kako mu se čini da je suprotna europskim pravilima o zajedničkom tržištu.

Izvijestio je da potpuno izvršen povrat poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna. Povrat poreza je vrsta dohotka i ne mogu se činiti razlike u njegovom izuzimanju od ovrhe u odnosu na druge dohotke, rekao je Marić.

(H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design