Mercator u prvom tromjesečju s 1,1 milijun eura dobiti

In Tvrtke i tržišta
Mercator-Siska

Trgovački lanac Mercator u prva je tri mjeseca ove godine na razini grupe ostvario 1,1 milijuna eura čiste dobiti, što je povećanje od 64 posto prema istom lanjskom razdoblju, podatci su iz tromjesečnog financijskog izvješća koje je slovenski trgovački lanac, koji je u vlasništvu koncerna Agrokor, u srijedu objavio putem Ljubljanske burze.

Grupa Mercator je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 564,6 milijuna eura, što je u odnosu na isti lanjski kvartal nominalno smanjenje za 6,7 posto. No, realni je pad na godišnjoj razini manji, oko 0,7 posto, s obzirom da je kompanija u međuvremenu prodala svoje lance trgovina Modiana i Intersport u sklopu dezinvestiranja i prodaje tvrtki koje nisu dio osnovne trgovačke djelatnosti Mercatora, objašnjava se u izvješću.

Dobit iz poslovanja grupe Mercator u prvom kvartalu ove godine iznosi 5,9 milijuna eura.

Kako se navodi u Mercatorovom priopćenju za javnost, Nadzorni odbor tvrtke je 14. travnja od uprave zatražio da se odmah prouče sve mogućnosti za što skorije prebijanje međusobnih potraživanja i obveza tvrtki iz sastava Mercator i koncerna Agrokor, koje ne posluju u okviru grupe Mercator.

“Na osnovu dogovora već su provedena i prva prebijanja međusobnih potraživanja i obveza, a postoje pozitivni signali da će se to nastaviti činiti”, ističu iz Mercatora.

U priopćenju također navode kako je u prva tri mjeseca ove godine Mercator potpuno obnovio 22 trgovine, od čega osam hipermarketa i 14 marketa, a šest je trgovačkih prostora uzeo u najam.

Slovenski su mediji također objavili i kako je u srijedu u sudski registar upisan i zaključak o imenovanju izvanrednog člana Mercatorove uprave Gregora Planteua, što znači da on može početi djelovati i nadzirati poslovne operacije Mercatora u odnosu prema matičnoj tvrtki i vlasniku, koncernu Agrokor.

Prijedlog o imenovanju Planteua dala je slovenska vlada temeljem “lexa Mercator”, a koji je prije mjesec dana zbog situacije u Agrokoru i njegove nelikvidnosti donio slovenski parlament kako bi “zaštitio javni interes” i spriječio moguće odlijevanje sredstava iz Mercatora u Agrokor.

Kao svojevrsni opunomoćeni povjerenik slovenske vlade u Mercatoru Planteu će, prema tom zakonu, moći kontrolirati samo tijek novca u poslovnim operacijama između Mercatora i Agrokora, pri čemu će se odluke koje se odnose na taj dio poslovanja morati donositi suglasno, ali on neće moći imati uvida i kontroliratii poslovanje na drugim područjima.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić danas su tijekom razgovora o gospodarskim odnosima dviju susjednih država, a koji su održani u dvorcu Mokrice, izrazili zadovoljstvo što je razvoj situacije u pogledu spašavanja situacije u koncernu Agrokor pozitivan, čime je izbjegnuta šteta koja je inače mogla nastati gospodarstvima obiju država. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design