Mesna industrija Vajda zauzela prvo mjesto kompanija po prihodima u Međimurskoj županiji

In Tvrtke i tržišta
Kajmović

Mesna industrija Vajda iz Čakovca, koja djeluje u sustavu Grupe Pivac, zauzela je prvo mjesto rang-liste kompanija po prihodima u Međimurskoj županiji. Prema podacima o poslovanju koje prikuplja FINA, Vajda je s 518,6 milijuna kuna prihoda i rastom prometa od čak 42 posto u odnosu na 2018. godinu s četvrtog mjesta skočila na sam vrh ljestvice. Osim rasta prihoda, Vajda je u 2019. godini zabilježila i dobit od gotovo 16,5 milijuna kuna, s impresivnim rastom od čak 718 posto.

Nekad deseta, danas prva
Prije ulaska u Grupu Pivac 2015. godine Vajda je bila na 10. mjestu te ljestvice te je tako u samo četiri godine, s novim vlasnicima koji su sustavno ulagali u razvoj i unijeli stabilnost u poslovanje te upravom koja je ostvarila zadane ciljeve, postala najuspješnije međimursko poduzeće.

„Ovakav smo rezultat priželjkivali, no s druge strane i očekivali s obzirom na sva ulaganja koja smo u 2019. godini i prethodnim godinama realizirali. Višemilijunske investicije, unapređenje organizacijske strukture kojim je povećana produktivnost cjelokupnog sustava te kontinuirano jačanje radničkih prava rezultirali su ovim velikim uspjehom na koji smo ponosni i za koji su zaslužni svi u Vajdi i Grupi Pivac. Velika je stvar u samo četiri godine napraviti ovakav iskorak, s desetog na prvo mjesto liste najuspješnijih međimurskih kompanija i to u kraju u kojem su izrazito izraženi poduzetnički duh, zdrava kompetitivnost i radne navike. Što još reći osim – svaka čast i hvala svim mojim kolegama, svakoj radnici i svakom radniku u Vajdi“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda Čakovec.

„Čakovečka Vajda pravi je primjer poduzeća koje je stoljetnom tradicijom i prepoznatljivom kvalitetom kroz povijest opravdavalo te i danas opravdava povjerenje potrošača. Pridruživanjem Vajde Grupi Pivac 2015. godine cilj nam je bio te značajke dodatno ojačati i na njima izgraditi još uspješniju poslovnu priču kojom će biti zadovoljni svi – i potrošači i kooperanti i zaposlenici i lokalna zajednica. Ovi sjajni rezultati potvrda su da smo u tome uspjeli, iako nisu svi u početku vjerovali da nam je to namjera, te čestitam cijelom Vajdinom timu i zahvaljujem im na predanom radu“, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Kontinuirano povećanje radničkih prava
Rekordna dobit Vajde od 16,5 milijuna kuna u 2019. godini ostvarena je i uz povećanja plaća koja su se odvijala u nekoliko navrata, pri čemu je za kumulativni iznos plaća izdvojeno 1,8 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini. U Vajdi su prioritet i dodatne pogodnosti za zaposlenike koje im jamči kolektivni ugovor, među kojima su pravo na stimulativni dio plaće, dodatne dane godišnjeg odmora s obzirom na staž, uvjete rada i socijalne prilike, topli obrok i jubilarnu nagradu. Kompanija trenutno zapošljava 284 radnika što je u odnosu na 2019. godinu porast od 11,4 posto, unatoč krizi izazvanoj pandemijom Covida-19, a neprestano radi i na privlačenju mladih mesara osiguravanjem stipendija, besplatnih udžbenika i plaćene prakse za učenike strukovnih škola. Investicije i organizacijska unapređenja provode se i s ciljem povećanja produktivnosti, koja je u pojedinim radnim jedinicama u ovoj godini rasla i za 25 posto.

Četiri godine investicijskog zamaha
Ulaskom u Grupu Pivac Vajda je doživjela velik uzlet i kad je riječ o investicijama, što pokazuje i podatak da je u posljednje četiri godine u kompaniju investirano čak 10 milijuna eura. Već u prvoj fazi, tijekom 2016., uloženo je više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate, što je Vajdi omogućilo bolju radnu sredinu, veću efektivnost i uvjete rada. Potom je 2017. započeo veliki investicijski ciklus dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, nabave strojeva i opreme za proizvodnju, proširenja skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizacije rashladnog sustava, vrijedan ukupno 50 milijuna kuna. Investicija je dovršena i svečano puštena u rad u svibnju 2019., a zahvaljujući tom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednim od najsuvremenijih pogona za klaoničku obradu u regiji. Završetkom tog projekta stvoreni su uvjeti za veći prihvat i obradu sirovine, osiguranu povećanjem kapaciteta uzgoja i širenjem kooperacije s domaćim uzgajivačima svinja te su ostvareni preduvjeti za realizaciju planova daljnjeg rasta proizvodnje s ciljem zauzimanja liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg mesa. U ovoj će godini biti realizirana dodatna ulaganja u iznosu od 15 milijuna kuna.

Revitalizacija domaćeg svinjogojstva
Paralelno sa spomenutim investicijama, koje su bile preduvjet za rast proizvodnje žive stoke i povećanje udjela domaće sirovine u ukupnoj proizvodnji, u Vajdi je tijekom 2016. godine započet uspješan projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje širenjem kooperacije sa svim zainteresiranim domaćim uzgajivačima. Novi model kooperacije domaćim je uzgajivačima ponudio fiksnu cijenu usluge tova po kilogramu prirasta, tri turnusa godišnje i isplatu unutar svega tjedan dana. Upravo je takav model uzgajivačima pružio sigurnost i optimizaciju proizvodnje te su Vajdu i Grupu Pivac prepoznali kao pouzdane partnere. U samo četiri godine broj tovljenika na farmama Vajdinih kooperanata narastao je s 40.000 na više od 150.000, a broj od 80 domaćih uzgajivača s kojima Grupa surađuje raste i dalje, osobito u Slavoniji.

O Mesnoj industriji Vajda Čakovec
Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec osnovana je 1912. godine, nakon što je obitelj Vajda iz Letenja pokrenula poslovanje vezano pretežno uz plasiranje jaja, mesa peradi i divljači najprije na austrijsko tržište, a potom i diljem čitave Europe. Nakon što je uspješno opstala na tržištu unatoč svjetskim ratovima i velikoj svjetskoj ekonomskoj krizi, 1964. godine postala je i do danas ostala isključivo mesna industrija. Asortiman Vajde zasniva se na trajnim i polutrajnim suhomesnatim proizvodima, kobasicama, salamama i drugim mesnim proizvodima, a osobito su poznati po tradicionalnim proizvodima karakterističnima za međimurski kraj – mesu ‘z tiblice, međimurskim cvirkima, namazu od čvaraka i slaninama.

O Grupi Pivac
Grupa Pivac jedna je od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, a obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke: PPK karlovačku mesnu industriju, Mesnu industriju Vajda i Mesnu industriju Braća Pivac. Pogoni za proizvodnju svježeg mesa i mesnih prerađevina nalaze se u Karlovcu, Čakovcu i Vrgorcu, a Grupa je najprepoznatljivija po proizvodnji pršuta s godišnjom proizvodnjom više od 150.000 komada od čega je preko 40.000 zemljopisno zaštićenih Dalmatinskih pršuta. Najveći naglasak u Grupi Pivac stavljaju na važnost revitalizacije stočarstva u Hrvatskoj i ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju. Tako djelatnost Grupe Pivac obuhvaća i vlastiti uzgoj te kooperaciju s uzgajivačima junadi, s godišnjim kapacitetom oko 10.000 grla, kao i kooperaciju s više od 80 domaćih uzgajivača svinja, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije, čiji je trenutni kapacitet oko 175.000 tovljenika godišnje s tendencijom rasta. Prepoznajući važnost i potrebu za stalnim ulaganjem u održivost proizvodnih procesa te zaštitu zdravlja i sigurnosti potrošača, u proizvodnji Grupe Pivac primjenjuje se sustav upravljanja u skladu s međunarodnom normom kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, sustav HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001. Grupa Pivac zapošljava više od 2.000 ljudi, ima gotovo 270 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, surađuje sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasira proizvode na njemačko, mađarsko, bugarsko, irsko, belgijsko, austrijsko, slovensko i ostala tržišta EU i trećih zemalja, prije svega tržište Srbije koje je u kontinuiranom porastu.

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design