Ministar Horvat dodijelio ugovore za naukovanje u obrtničkim zanimanjima vrijedne 10,5 milijuna kuna

In Financije i gospodarstvo
dodjela Ugovora o naukovanju

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je uručeno gotovo 100 ugovora u sklopu projekta „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, od sveukupno 190 potpora koje se dodjeljuju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije (ESF).

Ovaj projekt jedna je od dvije aktivnosti koje već treću godinu zaredom provodi Ministarstvo, unutar šireg projekta Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, čija je ukupna vrijednost 67,8 milijuna kuna.

Ugovore je svim prisutnim poduzetnicima i obrtnicima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zajedno sa svojim suradnicima, državnim tajnikom Mariom Antonićem i pomoćnicom Anom Mandac. Iznos potpore koja se ostvaruje putem ovog projekta kreće se od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a pomoću dobivenih sredstava sufinancira se 80 posto iznosa za nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplaćivati učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, kao i nagrade mentoru koje se kreću do maksimalnih 75 tisuća kuna.

Samo zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na sve izazove tržišta rada
„Ovo je treća godina zaredom da provodimo ovaj projekt, što prije svega pokazuje kontinuitet politike koja se pokazala dobrom i koja nailazi na sve veće odobravanje poduzetnika i obrtnika, što me osobito veseli jer to znači da je mjera pogođena. Jedino ćemo takvom suradnjom države i realnog poduzetničkog sektora, te paralelnim uključivanjem akademske zajednice, moći odgovoriti na sve zahtjevnije izazove tržišta rada“, rekao je tom prilikom ministar Horvat, istaknuvši kako će se za 2018. godinu dodijeliti rekordan broj potpora, gotovo dvostruko više nego u prethodne dvije godine.

Naime, u 2016. godini Ministarstvo je dodijelio 34 potpore u iznosu od 2,1 milijuna kuna, godinu kasnije 98 potpora u iznosu 5,5 milijuna, dok je ta brojka za 2018. godinu narasla na 10,5 milijuna kuna i 190 potpora.

„Dolaskom na čelo ovog ministarstva, jedan od glavnih zadataka mene kao ministra i mojih suradnika bio je pronaći način kako osigurati financijska sredstva za sve one projekte koji administrativno zadovoljavaju uvjete natječaja, kako za ovaj, tako i za sve ostale natječaje, naročito za one koje financiramo EU sredstvima“, napomenuo je ministar te zahvalio svim korisnicima potpore što na taj način doprinose obrazovanju mladih i stvaranju potrebnih kadrova za tržište rada.

„Bez vas, poduzetnika i obrtnika koji aktivno sudjelujete u obrazovanju mladih naraštaja po modelu naukovanja, gdje učenici većinu obrazovanja provode u gospodarstvu i na neposredan način stječu znanja i vještine koje su im potrebne za samostalan rad u određenom zanimanju, nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja“, naglasio je ministar Horvat, osvrnuvši se zaključno i na drugi dio projekta vezan uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanja.

„Mogu već sada najaviti kako 5. ožujka potpisujemo ugovore s više od 3.000 stipendista, a iznos stipendija od iduće školske godine podižemo s 9.000 kuna na 18.000 kuna. Uz to, porasti će i potpore tvrtkama koje se odluče na korištenje ove mjere, kao i naknade za mentore“, naglasio je ministar.

Po završetku svečanosti dodjele ugovora, u ime korisnika potpora svim prisutnima obratili su se Davor Pleško iz obrta za obradu metala i trgovinu Josip Pleško, direktor tvrtke Centrometal Davor Zidarić i vlasnica obrta Dharma Jasenka-Ivana Škender.

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design