Ministar Horvat posjetio Špancirfest i razgovarao o poduzetničkoj infrastrukturi

In Sajmovi i izložbe
horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat posjetio je u petak jubilarni 20. Špancirfest gdje je o poduzetničkoj infrastrukturi razgovarao s domaćinom varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i s nekoliko gradonačelnika iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Tako je već prvoga dana jubilarni 20. Špancirfest postao mjesto susreta, a kako je to rekao gradonačelnik Čehok, ta je manifestacija i zamišljena kao mjesto susreta.

“Mislim da je prirodno da pozovem najbliže kolege, kao i ministra. Razgovaralo se malo o poduzetničkim zonama, a Varaždin tu prednjači u poduzetničkoj infrastrukturi“, rekao je Čehok te dodao da su gradonačelnicima posebno zanimljivi tehnološki parkovi i kreativna industrija.

Varaždinski gradonačelnik izjavio je da je ministar Horvat spomenuo ambiciozne europske projekte i financijska sredstva koja možda nećemo uspjeti ni potrošiti, ali potrudit ćemo se. Čehok je dodao da je Grad Varaždin aplicirao na nekoliko fondova te izrazio nadu da će to pridonijeti i osnažiti poduzetničku infrastrukturu na sjeveru Hrvatske.

Ministar Horvat podsjetio je da je nedavno završena velika manifestacija u Čakovcu – Porcijunkulovo te da, nakon Špancirfesta, u Ludbregu počinje obrtnički sajam, što je nazvao tradicijom sjevera Hrvatske.

“Sve zanima u kojemu smjeru Ministarstvo gospodarstva promišlja razvoj poduzetničke infrastrukture, poduzetničkih centara, inkubatora, poduzetničkih zona. U ovom trenutku otvoren je jedan veliki natječaj kroz Ministarstvo, u operativi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, kojim će se graditi i opremati poslovna infrastruktura i poslovni pogoni poduzeća”, istaknuo je

Ministar Horvat nada se da “ćemo u sljedećih mjesec dana kroz odluke i ugovore u sveukupni poduzetnički sektor ‘injektirati’ gotovo milijardu i 500 milijuna kuna”, a vjeruje da bi efekti toga trebali biti vidljivi do kraja ove ili najkasnije u prvoj polovici sljedeće godine.

Horvat: Nemam informaciju o bilo kakvu stečajnom postupku u Uljaniku

Ministar gospodarstva je na pitanje novinara komentirao i situaciju u brodogradilištu Uljaniku te medijske napise o njegovu izglednom stečaju.

“Prema mojim informacijama i u komunikaciji s upravom Uljanika, nemam informaciju da se u ovom trenutku insinuira bilo kakav stečajni postupak. Uprava u ovom trenutku traži izvore financiranja da bi isplatila plaću. Mi u Ministarstvu gospodarstva pokušavamo pomoći upravi da do isplate te plaće dođe. Bit ćemo malo pametniji u ponedjeljak“, odgovorio je ministar koji smatra da kašnjenje plaće dan ili dva nije problem.

“Budite svjesni činjenice da gotovo 50 posto ukupnoga vlasništva Uljanika leži na leđima radnika i sami radnici su dionici ovoga procesa. Uprava, radnici, ministarstva financija i gospodarstva u istom smo turbulentnom procesu, pokušavamo iznaći modalitet da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane“, rekao je Horvat i dodao da “nema informacije da su se sredstva iz Uljanika pretakala u 3. maj”.

Ministar Horvat zaključio je kako “smo kroz inspekcijski nadzor Ministarstva financija neko činjenično stanje i u 3. maju i u Uljaniku uspjeli staviti na stol. U razgovoru s upravom, ali i svim dionicima ovoga procesa vidjet ćemo kakvi će se koraci poduzimati u nekoliko narednih dana”.

S ministrom gospodarstva, uz varaždinskog gradonačelnika te predsjednika Gradskoga vijeća Damira Habijana, razgovarali su gradonačelnici Lepoglave Marijan Škvarić, Ivanca Milorad Batinić, Koprivnice Mišel Jakšić, Preloga Ljubomir Kolarek te zamjenik gradonačelnika Novoga Marofa Ivan Tuk, kao i saborski zastupnik Anđelko Stričak. (H)

You may also read!

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...
Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design