Ministrica Tramišak: Osigurali smo 672,3 milijuna kuna za obnovu minimalno 500 stambenih jedinica na potresom pogođenim područjima

In Financije i gospodarstvo
tramiscak

U nazočnosti potpredsjednika Vlade, ministra Medveda, ministra Marića i Borisa Miloševića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su danas u Petrinji dva ugovora za projekte „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ ukupne vrijednosti 672,3 milijuna kuna.

Izmjenom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.

Pozivom „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđena je rekonstrukcija oštećenih obiteljskih kuća. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 308 milijuna kuna.

Pozivom „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđeno je uklanjanje teško oštećenih obiteljskih kuća te izgradnja novih (zamjenskih) obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 332 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kazala je kako je razdoblje provedbe ova dva projekta 37 mjeseci.

„Gledamo ih kao važne pilot projekte koji će nam po realizaciji ova dva ugovora dati smjer i za novo programsko razdoblje i daljnji put ne samo obnove potresom pogođenih objekata, nego i revitalizacije i plana razvoja na ovom području“, nastavila je ministrica Tramišak.

„Obnova obiteljskih kuća odnosi se na minimalno 300 obnovljenih obiteljskih kuća koje trebaju biti rezultat provedbe ovih aktivnosti, i dodatno minimalno 200 izrađeno novih zamjenskih, kako obiteljskih kuća, tako i višestambenih jedinica. Prema onome što smo dobili u procesu prijave, govorimo o šest lokacija na području Petrinje, Gline, i Topuskog“, pojasnila je ministrica Tramišak.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom je prilikom izjavio kako je u pet mjeseci rada Stožera učinjen snažan iskorak u pogledu pružanja potpore stanovništvu i u sanaciji posljedica potresa.

„Danas ulazimo u novu fazu naših aktivnosti, a ona se odnosi na obnovu nakon do sada započetih aktivnosti koje su bile vezane u prvom koraku za prikupljanje zahtjeva za obnovu“, kazao je ministar Medved i dodao kako je u segmentu koji se odnosi na ne konstrukcijsku obnovu, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada angažirao 18 tvrtki. Kao primarni cilj, ministar Medved naveo je sljedeće.

„Naš primarni cilj do nove sezone grijanja je osposobiti i stvoriti preduvjete za otprilike 20 tisuća korisnika obiteljskih kuća“, naglasio je ministar Medved.

„Cilj je da ljudi na potresom zahvaćenom području što prije imaju normalne uvjete za život, sigurne uvjete“, rekao je ministar Medved i izjavio kako se u tome ide i korak dalje prema revitalizaciji i oporavku područja u smislu ravnomjernog razvoje cijele Hrvatske.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek kazao je kako se započelo s postupkom ne konstrukcijske obnove.

„Do danas smo zaprimili 6490 prijava na ovom području u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i sve prijave su obrađene. Od toga 5867 na području Sisačko-moslavačke županije, 461 na području Karlovačke i 162 prijavljene obiteljske kuće na području Zagrebačke županije“, rekao je državni tajnik Hanžek.

„U sljedeća dva tjedna uvest ćemo poslove na još 400 kuća. U tijeku je javna nabava što za projektnu dokumentaciju što za izvedbu radova koja će biti vrlo dinamična do sredine srpnja kada želimo dovršiti postupke javne nabave za ukupnu količinu od približno 6500 kuća“, izjavio je državni tajnik Hanžek.

“Procjena poslova je u više milijardi kuna, te se s ministricom Tramišak potpisujemo dva ugovora u vrijednosti u 672.300,000 kuna“, kazao je državni tajnik Hanžek i dodao kako smatra da će se u financiranju daljnjih postupaka također moći osloniti na Europsku uniju.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric kazao je kako se u suradnji sa Središnjim državnim uredom priprema dokumentacija za javne nabave te dodao kako će se na istima raditi prioritetno.

“Na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije je u provedbi 108 ugovora koje aktivno provodimo s našim korisnicima od samog nemilog događaja“, rekao je ravnatelj Petric.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako brojke najbolje pokazuju da se iz tjedna u tjedan odrađuje puno posla vezanih za obnovu.

„Trošak COVID-a za proračun je preko 32 milijardi kune, procjena štete od dva potresa je četiri puta viša. U isto vrijeme financije moraju pokazati svoju snagu i imati adekvatan odgovor. Ideja od prvog dana bila je reagirati adekvatno i pravovremeno, a na tom tragu će se nastaviti i dalje“, zaključio je ministar Marić.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design