MMF zbog omikrona odgodio objavu zimskih prognoza za gospodarstvo

In Vijesti iz svijeta
mmf

Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodio je za tjedan dana objavu zimskih prognoza za gospodarstvo kako bi u računicu uključio utjecaj širenja nove varijante koronavirusa, izvijestio je glasnogovornik globalnog zajmodavca.

“Ažurirane Prognoze za svjetsko gospodarstvo bit će objavljene 25. siječnja kako bi se našim timovima omogućilo da u gospodarske prognoze uključe najnovija događanja u vezi s pandemijom covida 19”, rekao je Gerry Rice. U prosincu glasnogovornik MMF-a izjavio je da bi ažurirane prognoze mogle biti objavljene 19. siječnja.

Izvršna direktorica Kristalina Georgieva rekla je prošlog mjeseca na Reutersovoj konferenciji da će MMF u siječnju vjerojatno ponovo sniziti gospodarske prognoze kako bi odražavale utjecaj omikrona.

U listopadu zajmodavac je blago snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, na 5,9 posto, i potvrdio procjenu o 4,9-postotnom rastu u 2022., upozorivši ujedno na neizvjesnost koju stvara moguća pojava novih varijanti virusa. Koronavirus je u posljednje dvije godine ubio gotovo 5,8 milijuna ljudi diljem svijeta.

Ekonomisti očekuju da će MMF sniziti prognoze za SAD, s obzirom na brzo širenje vrlo zaraznog omikrona i neuspjeli pokušaj predsjednika Joea Bidena da ishodi zeleno svjetlo Kongresa za paket socijalnih i klimatskih mjera težak 1.200 milijardi dolara.

U listopadu MMF je snizio prognozu rasta američkog bruto domaćeg proizvoda u 2021. za puni postotni bod, na šest posto, ukazavši na poremećaje u opskrbnim lancima i smanjenje radne snage. U 2022. najveće svjetsko gospodarstvo trebalo bi po MMF-u porasti 5,2 posto.

Pandemija se u međuvremenu ponovo razmahala, a podjele u Kongresu dodatno su produbljene, napominje Reuters. SAD je u ponedjeljak zabilježio gotovo milijun novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u svijetu još od početka pandemije, pokazuju Reutersovi izračuni. U prošlom tjednu dnevni prosjek iznosio je 486.000 slučajeva i također je najveći u svijetu. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design