Multimedija za razvoj društvene zajednice

In Sajmovi i izložbe
MOP

Bliži se sedmi festival multimedije MOP Špancirfest koji će, uz brojne radionice, u Varaždin dovesti neke od najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije. Trodnevni festival održat će se u različitim prostorima u varaždinskoj povijesnoj jezgri, a započinje 17. svibnja i traje do 19. svibnja.

Sedmo izdanje varaždinskog festivala multimedije i digitalne kulture donosi bogat program. Tako će se u Studentskom centru, Hrvatskome narodnom kazalištu Varaždin i Varaždinskoj kući održati pet radionica s tematikom moderne web tehnologije, ilustracije, gaminga i interakcije. Posljednjeg dana festivala, u subotu 19. svibnja, u HNK-u Varaždin održat će se šest predavanja koja obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo i dizajn.

Organizatori festivala u ovogodišnjem programu izdvajaju radionicu programiranja za izbjeglice koja je realizirana u suradnji s humanitarnom udrugom Borders: none čiji je osnovni cilj pomaganje izbjeglicama integrirati se u društvo. Prvi projekt udruge je tromjesečni tečaj developmenta u kojem će deset polaznika učiti osnove programiranja kako bi im se pružila mogućnost zapošljavanja u IT tvrtkama, a upravo će na MOP Špancirfestu napraviti svoju prvu web stranicu.

Tijekom festivala održat će se i tri izložbe koje obuhvaćaju različite multimedijalne izričaje i radove istaknutih umjetnika te studenata Sveučilišta Sjever. Najveća izložba bit će izložba HDD pod nazivom “politika emocija – dizajn indie videoigara”. Riječ je o izložbi isključivo posvećenoj game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, auto refleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama te kritički adresiraju društvene teme.

U petak 18. svibnja u Galerijskom centru Nikola Leskovar i Marko Presečki izvest će multimedijalno poetski performans pod nazivom “Čudovišta iz rukopisa”. Festivalski program dodatno će obogatiti prikazivanje najbolji filmova s Međunarodnog studentskog filmskog festival STIFFl u kinu Gaj, a za širu javnost na MOP-u će se predstaviti i Dorian Celcer s projektom “Rijeka 2020: Europska prijestolnica culture”.

Veliku završnicu sedmog izdanja MOP Špancirfesta u subotu 19. svibnja obilježit će zanimljivi i zabavnim sadržaji u večernjim satima, pri čemu se svakako izdvaja koncert iznimnog dua Diyla feat DJ Yesh i sarajevskog futurističkog elektro-glazbenog projekta dRUMELOD koji će zasvirati u mističnom ambijentu Sinagoge, dok će se atmosfera ranije istoga dana zagrijavati uz House večeri u Elephantu gdje nastupaju River Festival Sound System s DJ postavom.

O MOP-u
Udruga MOP službeno je započela sa radom 2014. godine, a s organizacijom MOP festivala krenulo se već u proljeće 2012. godine. Varaždinski festival multimedije do sada je održan šest puta kao godišnji festival kroz koji se promiče multimedija i digitalna kultura, a s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenju novih tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, a partner Udruge i suorganizator festivala je Turistička zajednica grada Varaždina (TZGV). Također, Udruga MOP kao partner TZGV-a uključuje se u organizaciju multimedijalnog kreativno programa Špancirfesta koji će biti programska ekstenzija Udruge MOP kroz godinu.

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design