Na Danima poslova u turizmu 11 tisuća zainteresiranih za posao

In Iz zemlje
konobar

Na ovogodišnjim Danima poslova u turizmu, koji se održavaju treću godinu u nizu, sudjelovalo je više od 130 poslodavaca te 11 tisuća zainteresiranih za posao, izvijestila je u petak državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić na završnici Dana poslova u turizmu u Splitu.

Dani poslova u turizmu održani su ove godine 18. siječnja u Osijeku, 25. siječnja u Zagrebu i danas u Splitu, a ukupno ih posjetilo 11.000 zainteresiranih za posao.

“Cilj Dana poslova u turizmu je aktivacija i zapošljavanje hrvatske radne snage što je i prioritet Vlade i Ministarstva rad i mirovinskog sustava,” istaknula je Burić.

Po njenim riječima, zadnje dvije i pol godine to ministarstvo i Vlada osigurali su 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje, a od toga je 1,6 milijardi kuna izdvojeno za mjere aktivne politike zapošljavanja, u koje se, kako je dodala, godišnje uključi oko 60.000 ljudi.

“Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju smanjili smo nezaposlenost za 10 posto, a povećali zaposlenost za 9,1 posto. To su rezultati ove Vlade i napora koje ulažemo u smanjenju nezaposlenosti,” kazala je Burić.

Rekla je kako je dorađena i unaprjeđena mjera “stalni sezonac.”

“Ubuduće će stalni sezonci moći raditi i do 30 dana po ugovoru o radu na poslovima koji zatrebaju poslodavcu, primjerice za advent ili kongrese,” objasnila je.

Istaknula je da tijekom turističke sezone nedostaje i do 30 tisuća radnika.

Na upit kako komentira uvoz radne snage u Hrvatsku, Burić je istaknula kako je Vladin prioritet zapošljavanje domaćih radnika, a uvoze se kako ne bi došla u pitanje nijedna investicija.

Dodala je kako je prema nedavnoj anketi Hrvatskog zavod za zapošljavanje 20 tisuća nezaposlenih izrazilo spremnost za rad u turizmu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je istaknuo kako se poduzimaju mjere da u hrvatskom turizmu rade domaći radnici.

“U četiri dalmatinske županije tijekom 2018. godine ostvareno je 50 milijuna noćenja što je polovica svih noćenja u Hrvatskoj. To govori koliko nam je turizam bitan i koliko su nam bitna radna mjesta u turizmu,” kazao je Glavina.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je pozvao poslodavce da pronađu model za zadržavanje radnika na poslu te da se pobrinu za “stalne sezonce.”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su Dani poslova u turizmu “festival radnih mjesta.” (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design