Na snagu je stupio plan EU za plinsku krizu

In Vijesti iz svijeta
EU i Njemacka

Plan Europske unije o prekidu opskrbe plinom iz Rusije stupio je u utorak na snagu. Središnja točka plana je do ožujka 2023. smanjiti potrošnju plina u odnosu na prosjek u posljednjih pet godina u cijeloj EU za 15 posto.

Rusija je u veljači napala Ukrajinu i tada je došla pod europske sankcije. U tom je kontekstu Moskva već drastično smanjila isporuku plina na zapad.

Prema izračunu Europske komisije, članice do proljeća moraju uštedjeti ukupno 45 milijardi prostornih metara plina. Od toga samo na Njemačku otpada oko 10 mlrd.

Ako 27. studenog EU ne uspije dovoljno smanjiti potrošnju i to izazove poteškoće u opskrbi, Komisija može proglasiti sljedeću razinu alarma i odrediti obvezujuće kvote za uštede.

Međutim, kako bi nametnula obvezujuće ciljeve, Komisija mora preskočiti velike prepreke. Prije svega, korak mora podržati najmanje 15 članica sa 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Istodobno, nekoliko je zemalja, poput Španjolske i Italije, već pregovorima dobilo neke iznimke te će smanjiti potrošnju za manje od 15 posto.

Plan vrijedi godinu dana.

dpa GermanyToday

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design