Na svjetskim burzama vlada oprez zbog strahovanja od inflacije

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se ulagači plaše da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 0,5 posto, na 34.207 boda, a S&P 500 0,4 posto, na 4.155 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 13.470 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi nastavilo se nestabilno trgovanje, koje traje već desetak dana, od kada je objavljeno da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina.

Posljedica je to golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

Ulagači se plaše da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo natjerati američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politiku prije nego što se očekivalo.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi, u slučaju daljnjeg rapidnog rasta gospodarstva, za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost financijskog sustava i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače jer to znači da bi uskoro Fed mogao početi smanjivati poticaje koji već godinu dana podržavaju oporavak gospodarstva od koronakrize i rast Wall Streeta.

„Trenutno je samo jedan pokretač tržišta, a to je Fed i potencijalno vrijeme kada će početi smanjivati poticaje”, kaže Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

S druge strane, dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, podržavaju tržišta.

Zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19 i postupnom ukidanju restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije, gospodarstva se postupno ‘otvaraju’, a aktivnosti normaliziraju, što bi idućih mjeseci moglo dovesti do ubrzanja oporavka.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, na 7.018 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 15.437 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 6.386 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 28.317 bodova. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design