Na Vinistri više od 80 vinara

In Sajmovi i izložbe
Vino

Više od osamdeset istarskih vinara okupilo se na ovogodišnjoj smotri vina Vinistra koja je u petak svečano otvorena u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, kao prvi od dva vinska događaja, uoči svjetskoga vinskog natjecanja Concours Mondial de Bruxelless koje je u planu za idući tjedan.

Dva velika vinska događanja, kako se čulo na otvaranju Vinistre, potvrđuju status Istre kao vrlo atraktivne i cijenjene vinske regije, a najveću zaslugu u tome imala je Vinistra, danas visokoprofesionalna udruga istarskih vinogradara i vinara.

Na tomu uspjehu čestitala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, istaknuvši kako iza svakoga uspjeha stoji veliki trud i rad.

Vinistra je velika manifestacija koja je nadrasla najprije regionalne, zatim hrvatske okvire i postala međunarodno prepoznata. Svega toga ne bi bilo bez vizije i ambicije da se bude najbolji, ali i bez ulaganja, ogromnog truda i kapitala kako financijskog, tako i onog najvrjednijeg, ljudskoga”, rekla je ministrica Vučković.

Dodala je kako Ministarstvo poljoprivrede podupire rad vinara, pa je u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, (vinske omotnice), za vinski sektor izdvojeno nešto više od 20 milijuna eura.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio je Vinistri što već tri desetljeća okuplja istarske vinare i promovira malvaziju i teran koji su mnogima sinonimi za Istru.

“Trebalo je mnogo upornosti, rada i hrabrosti kako bismo postali poznata destinacija na vinskoj karti svijeta. Trebalo je prijeći taj put, ne tako davno naša vina nisu imali vrhunske epitete, a danas stojimo uz bok najboljima”, rekao je Miletić.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić kazao kako Vinistra nije samo izložba vina i vinarske opreme nego i brend Poreča i Istre.

Iza Vinistre, udruge vinogradara i vinara vrlo je intenzivno razdoblje, što je potvrdio njezin predsjednik Luka Rossi.

“Uz dva eventa iz nove serije Vintage by Vinistra na kojima smo u Zagrebu promovirali odležane malvazije i terane, potom tradicionalni En Primeur, Vinistra je prvi put samostalno nastupila na Proweinu, najvećem svjetskom sajmu vina, a na tradicionalnom Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 14. svijetu malvazija pali su svi rekordi, od najvećeg broja uzoraka do najvećeg broja sudaca”, rekao je Rossi.

Prema njegovim riječima, perjanica toga intenzivnog razdoblja je upravo otvaranje 29. Vinistre i već sljedećeg tjedna održavanje jednog od najvažnijih svjetskih ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxellesa. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design