Na Wall Streetu rekordi, na ostalim svjetskim burzama oprez

In Vijesti iz svijeta
Wall street

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka smanjiti kamatne stope, dok se na ostalim svjetskim burzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,5 posto, na 27.332 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,8 posto, na 3.013 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 8.244 boda.

Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvješću o gospodarskoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell kazao je tijekom dva dana svjedočenja u Kongresu da je Fed spreman primjereno djelovati kako bi podržao daljnji rast gospodarstva.

Istaknuo je pritom rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabosti poslovnih investicija.

„Powellove poruke bile su daleko izravnije u vezi toga što će Fed učiniti na idućoj sjednici nego samo obećanje o podršci rastu gospodarstva. I to je dovelo tržište na nove rekordne razine”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti kamate za barem 0,25 postotnih bodova, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,50 postotnih bodova.

Unatoč rekordnim dosezima indeksa, na Wall Streetu se posljednjih dana trgovalo oprezno, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja.

Ulagači su, naime, suzdržani jer idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, što je posljedica usporavanja rasta gospodarstva eurozone, strahovanja od negativnog utjecaja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, neizvjesnosti zbog brexita, kao i opreza ulagača uoči sezone objava poslovnih izvješća.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.505 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2 posto, na 12.323 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.572 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 21.685 bodova. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design