Nada u ubrzanje oporavka gospodarstava podržava svjetske burze

In Financije i gospodarstvo, Uncategorized
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,25 posto, na 33.153 boda, dok je S&P 500 skočio 1,1 posto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 13.480 bodova.

Proboj S&P 500 indeksa po prvi put u povijesti iznad 4.000 bodova ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Amazon i Alphabet, krovna kompanija Googlea.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci bio pod pritiskom.

Prošloga je tjedna taj sektor snažno porastao, a pratili su ga i ciklički sektori, osjetljivi na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak od koronakrize uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života s cijepljenjem protiv covida-19.

„Optimistični smo u vezi ove godine. Smatramo da će poticajne mjere, Fedova popustljiva monetarna politika i otvaranje gospodarstva zahvaljujući cijepljenju stanovništva pozitivno utjecati na zarade kompanija”, kaže King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Podršku tržištima pružio je i plan investicijskih ulaganja u SAD-u u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je prošloga tjedna predstavio predsjednik Joe Biden.

Taj plan uključuje ulaganja u ceste, željeznice, čistu energiju, proizvodnju poluvodiča… No, nije sigurno da će svi ti prijedlozi proći u Kongresu, s obzirom da su republikanski zastupnici hladno reagirali. Pozitivno na tržište utječu i podaci koji ukazuju na oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, premda su se mnoge zemlje ‘zatvorile’ kako bi suzbile treći val širenja koronavirusa i premda se proces cijepljenja odvija sporo.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 6.737 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 2,4 posto, na rekordnih 15.107 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 6.102 boda.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica udaljen je još samo dva boda od rekordne razine. A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 29.854 boda. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design