Najava smanjene opskrbe zadržala cijene nafte iznad 85 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara budući da su Saudijska Arabija i Rusija najavile da će smanjivati opskrbu i u rujnu, što je zasjenilo strahovanja od posustajanja gospodarskog rasta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 34 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,48 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,94 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 81,86 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,06 dolara.

U četvrtak poticaj cijenama bila je najava Saudijske Arabije da će i u rujnu smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno. Naznačili su i da bi mogli produljiti odluku o smanjenju za još mjesec dana.

Na saudijsku odluku nadovezala se Rusija koja u rujnu namjerava smanjivati izvoz za 300.000 barela dnevno.

Predstavnici članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika sastali su se u petak kako bi ponovo razmotrili proizvodnju. Sastanak nije iznjedrio nove promjene u proizvodnoj politici, rekli su izvori za Reuters.

“Kada gledate samo naftu, situacija je jako dobra. No, godinama nismo u trgovini (gledali samo naftu) i iako nam se često čini da je naše tržište odvojeno od ostalih, to nije istina”, rekao je John Evans iz PVM-a.

“(Naftno tržište) veliki je dio slagalice globalnih tržišta i morat ćemo voditi računa i o drugim faktorima sve dok makroekonomski podaci šalju nepovoljne signale o gospodarskom rastu”, objašnjava Evans.

Signal je stigao u izvješću američkog ministarstva rada koje je pokazalo slab tempo zapošljavanja u srpnju i usporavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, potaknuvši bojazni da gospodarstvo posustaje. To bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

Eurozona je po najnovijim procjenama Eurostata ipak izbjegla recesiju u zimskoj polovini godine, ali najnovije izvješće S&P Globala pokazalo je pad poslovne aktivnosti u srpnju. U industriji pad je bio najveći od početka pandemije, utvrdio je S&P Global.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,19 dolara, na 85,47 dolara. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design