Njemačka vlada ublažila procjenu pada gospodarstva u 2020.

In Vijesti iz svijeta
njemacka

Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.

Time je vlada ublažila dosadašnju procjenu za 2020. godinu prema kojoj je predviđala 5,8-postotni pad a potvrdila je procjenu za iduću godinu.

Statistički ured danas je objavio da su aktivnosti u trećem tromjesečju porasle 8,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada su potonule 9,8 posto. Odvojeno je izvijestio o padu prometa u maloprodaji u rujnu, za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjen 1,7 posto.

Podaci signaliziraju zabrinutost potrošača zbog novog vala pandemije koronavirusa, potaknuvši vladu da za ponedjeljak najavi opetovano zatvaranje aktivnosti, iako u nešto blažem opsegu nego proljetos, kako bi zaustavila širenje zaraze.

Komentirajući nove procjene, ministar gospodarstva Peter Altmaier istaknuo je neizvjesnost s kojom se najveće europsko gospodarstvo suočava s obzirom na opetovano naglo širenje koronavirusne zaraze svijetom.

“Nalazimo se na prekretnici, klatno može krenuti u oba smjera”, rekao je Altmaier, a prenijela novinska agencija Dpa.

“Naše gospodarstvo a posebno teško pogođene privredne grane mogu i dalje računati na pomoć vlade”, dodao je ministar, prema priopćenju ministarstva.

Unatoč ublaženoj procjeni pada, Njemačku u 2020. očekuje jedna od najvećih recesija nakon Drugog svjetskog rata, premda ne bi trebala biti tako izražena kao u vrijeme zadnje globalne financijske krize 2009., primjećuje Reuters. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design