Njemački RWE i norveški Equinor sklopili energetsko partnerstvo

In Vijesti iz svijeta
equinor

Njemačka energetska tvrtka RWE i norveški Equinor sklopili su partnerstvo u projektima koji bi trebali udariti temelje opskrbi Njemačke i Europe vodikom.

Partnerstvo će pripomoći energetskoj opskrbi Europe i gospodarstvu zasnovanom na vodiku u Njemačkoj i u EU, priopćile su u četvrtak dvije tvrtke.

Equinor i RWE predlažu brojna ulaganja koja bi udarila temelje opskrbi Europe vodikom i njegovoj upotrebi u sektoru proizvodnje električne energije od 2030.

Norveška kompanija planira ulagati u projekte čistog vodika u Europi, s početnim kapacitetima za proizvodnju niskougljičnog ili plavog vodika u matičnoj zemlji od dva gigavata do 2030. godine, te od 10 gigavata do 2038.

Ulaganja ovise o gradnji cjevovoda između Norveške i Njemačke kojim će se vodik dopremati i o gradnji infrastrukture za njegovu upotrebu u Njemačkoj.

Nakon gradnje cjevovoda Equinor će plavi vodik transportirati u Njemačku, a RWE će ga kupovati i koristiti u prilagođenim plinskim postrojenjima.

Suradnja će pomoći RWE-u i Equinoru i u projektima proizvodnje zelenog vodika.

RWE i Equinor također planiraju zajednički ulagati u fleksibilne plinske elektrane, prilagođene za rad i na vodik. Do 2030. njihovi bi kapaciteti trebali dosegnuti tri gigavata.

Elektrane će kao gorivo koristiti zeleni vodik iz zajedničkih projekata koji će zaključiti proces njihove dekarbonizacije, priopćile su tvrtke.

Izvršni direktor i predsjednik Equinora Anders Opedal rekao je da bi se Norveška zahvaljujući suradnji mogla razviti u ključnog dobavljača vodika za Njemačku i Europu. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design