Nova verzija bankarskog sustava osječke tvrtke ABBA

In Bankarstvo
SocMedia Gen2 DigiCore

Nakon 12 mjeseci intenzivnog rada i utrošenih više od 35.000 sati rada bankarskih stručnjaka, projektnog tima, programera i testera, u fazu završnog testiranja korisnika – UAT (User Acceptance Testing) ušao je ABOS v6 koji predstavlja drugu generaciju DigitalCore-a i šestu „veliku“ novu verziju bankarskog sustava osječke tvrtke ABBA d.o.o.

ABBA Gen2 DigitalCore ABOS v6 trenutno prolazi kroz opsežno testiranje korisnika u nekoliko banaka u EU i izvan EU, gdje UAT označava posljednju fazu testiranja prije početka produkcijskog korištenja ovog naprednog bankarskog softwarea, a sve kao rezultat intenzivne suradnje projektnog tima ABOSv6 i krajnjih korisnika (banaka).

ABBA-in napredni bankarski operacijski sustav „prebačen“ je na novu tehnologiju što je programerski bio najveći izazov i najveća promjena od prvog uvođenja u rad u siječnju 2004. godine. O kakvom je izazovu bila riječ svjedoči i podatak da je cjelokupni prethodni sustav imao više od 10 milijuna redaka koda, a novi je snažnom optimizacijom (dijelom zbog nove tehnologije, dijelom zbog novog pristupa ABBA programera), smanjen za više od 10 puta, bez obzira na što se snažno povećao broj opcija i funkcionalnosti novog sustava. Sve navedeno sada omogućuje korištenje resursa, i upravljanje procesima i propusnošću, kakva je do sada bila gotovo nemoguća, a API-ji DigitalCore-a već funkcioniraju s TPP (Third Party Provider) u skladu s PSD2.

Uz poboljšane UI/UX (user interface i user experience), jedna od glavnih prednosti Gen2 DigitalCore ABOS v6 za financijske institucije koje ga koriste je brzina budućeg razvoja na novoj platformi. Voditelj projekta ABOS v6 Dmitry Tsarkov (ABBA Montenegro d.o.o.) kao najveću prednost nove platforme vidi značajno brže promjene, kao i povećanje tima stručnjaka koji sada podržava/održava sustav jer se cijeli tim koji je bio fokusiran na razvoj v6 sada pridružuje podršci.

Sve će, kaže, rezultirati time da će se novi projekti moći odrađivati i do 40% brže nego do sada, te s do 30% manjim troškom, što u konačnici ABBA-u kao dobavljača čini mnogo učinkovitijom i globalno konkuretnijom, a tim u podršci će u budućnosti biti znatno lakše proširiti s novih stručnjacima.

Inače ABBA d.o.o. i ABBA Montenegro d.o.o. (tvrtka kćer u Crnoj Gori) su tijekom 2017. postale dio američke tvrtke FinLink, Inc. s kojom na globalnim tržištima djeluju pod brandom Mbanq, specijalizirani upravo za podršku digitalnom bankarstvu. Mbanq je SaaS (Softver as a Service) rješenje za bankarstvo koje djeluje potpuno digitalno i nudi cijeli spektar bankarskih proizvoda za privatne, retail i corporate banke.

Sustav se koristi kao platforma za Tradicionalne i Digitalne banke, Electronic Money Institucije, Neo-Banke, ali i FinTech Rješenja. Posebno zanimljivo je to što članovi Mbanq tima zajedno imaju 300+ godina intenzivnog iskustva u digitalnim bankama i Fintech kompanijama. Radili su 100+ zemalja i bili aktivni u 100+ vodećih svjetskih bankarskih i financijskih institucija, te imali izvršne uloge u poznatim svjetskim bankama i kompanijama poput; Deutsche Bank, US Trust, Bank of America, Merrill Lynch, Fidor, Accenture, PwC, Infosys…

Uz multivalutnost, automatizaciju i integriranost, jedna od najvećih tajni uspjeha navedenog Mbanq DigitalCore sustava svakako je kreacija automatiziranog Single Source of Truth (SSOT) informacijskog sustava. Pojednostavljeno to znači da se podatci u bazi podataka zapisuju samo jednom (a oni opet imaju neograničeni broj veza s drugim objektima/podatcima), te da svaki kanal i svaki operater iz Financijske Institucije koristi isti taj podatak, pri čemu je naravno svaka transakcija jedinstvena i sljediva.

Sustav u Europi i Sjevernoj Americi već radi real-time, s multi-podrškom za; valute (čak i kripto valute), račune, jezike, države…, a snažne aktivnosti Mbanq trenutno ima u Aziji, u suradnji s partnerima. Također, Mbanq ProductDesigner omogućuje i najbrže kreiranje svih novih bankarskih proizvoda, odnosno do sada neusporedivo brzi i efikasni change management, koji je potpuno u rukama FI (financijske institucije). Na ovaj način Mbanq sustavi već danas omogućuju kreiranje/osnivanje banaka i financijskih institucija budućnosti, kao i značajno povećanje produktivnosti.

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design