Novotny: Neodrživo je svaki mjesec dogovarati kredit, potrebno restrukturiranje

In Tvrtke i tržišta
-Damir-Novotny

Stručnjak za reviziju Hrvoje Zgombić ocijenio je u ponedjeljak da će se razgovori između predstavnika ruske Sberbank i hrvatske strane voditi po ekonomskim načelima, dok je analitičar Damir Novotny upozorio da je neodrživo svaki mjesec dogovarati kredit za cijeli Agrokor već da je potrebno pregovarati o restrukturiranju koncerna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u nedjelju je kako se vode razgovori s domaćim i ruskim bankama oko financiranja Agrokora te očekuje da će se financiranje nastaviti pod povoljnijim uvjetima nego ranije.

Od današnjeg razgovora s predstavnicima Sberbanke očekuje nastavak suradnje te da će se financiranje nastaviti.

Na upit kako ocjenjuje situaciju oko Agrokora i kakvi će se razgovori voditi između ruskog Sberbanka i Vlade te potom i izvanredne uprave i ruske banke, Zgombić je u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan” rekao da će se oni voditi na potpuno ekonomskim načelima. “Znači tu će biti pitanje interesa banaka, pa i Sberbanke, da financiraju Agrokor“, dodavši da se preko tih interesa, gledajući iz političkog kuta, neće dogoditi ništa.

Zgombić je naveo da se u Agrokoru sada obavlja revizija te da se do okončanja tog postupka neće znati kakav je točno financijski položaj Agrokora. “Zadaća revizije je da odgovori na pitanje što se događalo s Agrokorom tijekom 2016. odnosno na kraju te godine. Isto tako revizija će morati reći o događajima nakon datuma bilance dakle nakon 31. prosinca 2016.”, naveo je.

Na pitanje je li optimist kada je u pitanju rješavanje situacije u Agrokoru, odnosno što će i kada revizija pokazati, Zgombić je kazao da se radi o jako velikoj kompaniji te pretpostavlja da bi nalaz mogao biti gotov do kraja lipnja, a ta će revizija onda odgovoriti na to kakav je financijski položaj Agrokora, iz čega će se vidjeti što i kako dalje.

Ekonomski analitičar Damir Novotny istaknuo je da Vlada ne bi smjela preuzeti obveze Agrokora ili grupe Agrokor kao javni dug. Zabrinjava ga, ako je to točno, da jamstva jednog od poduzeća iz sastava koncerna, Leda, premašuju 18 ili 19 milijardi kuna za obaveze drugih poduzeća ili Agrokora kao krovne holding kompanije.

Tada se postavlja pitanje koji će biti model restrukturiranja, jer smo vjerovali da poduzeća koja su na burzi mogu samostalno nastaviti živjeti i da stvaraju nove dodane vrijednosti, koje će omogućiti njihovo preživljavanje u budućnosti. Sad se vidi da je to dosta teško”, naveo je Novotny.

Ocijenio je i da je pogrešan pristup da se sada radi forenzika odnosno da se gleda što se događalo u prošlosti, a da se ne vidi niti jedan korak prema budućnosti, tj. kako će ta kompanija izgledati za pet mjeseci ili godinu dana.

“Mi sada govorimo o tome da se pregovara o kreditima, umjesto da govorimo o tome da se pregovara o tome kako će se kompanija restrukturirati, a onda će se novac naći“, rekao je. Smatra neodrživim da se svaki mjesec, za svaku plaću dogovaraju krediti za cijeli Agrokor, jer će banke postavljati sve veće i veće zahtjeve.

Novotny smatra i da bi se u idućih mjesec dana morao iskristalizirati smjer restrukturiranja, odnosno hoće li se spašavati pojedinačne kompanije poput Leda, Jamnice, Belja itd., “dakle one čije su dionice uvrštene na tržište kapitala i onda da se pokuša dodati svježi kapital u te kompanije ili će se dodavati u Agrokor grupu novac, koji će se onda raspršiti i zapravo nigdje neće biti dovoljno efikasno lociran”, rekao je Novotny.

Tvrdi da je pogrešna je teza kako će ljetni promet popraviti promet u Konzumu ili u maloprodaji Agrokora, jer promet pada, a doći će na naplatu potraživanja dobavljača koji su isporučivali robu i usluge nakon 10. travnja.

“Više od mjesec dana kao javnost im ne smijemo dati. Ili će spasiti većinu radnih mjesta, što bi bilo moguće, ili će kroz to odugovlačenje restrukturiranja zapravo dovesti do polaganog odumiranja cijelog Agrokora, sve dok se jednog dana ne konstatira da više taj koncern više ne postoji”, izjavio je Novotny. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design