Održan međunarodni stručno-znanstveni skup „Perspektive razvoja županjske (HR) i oraške (BIH) Posavine“

In Konferencije / savjetovanja
avrion

U subotu 14. listopada u Gimnaziji u Županji održan je Međunarodni stručno-znanstveni skup „Perspektive razvoja županjske (HR) i oraške (BIH) Posavine“.

Skup je pokrenut na građansku inicijativu,g. IVICE MIŠIĆA, saborskog zastupnika i poduzetnika iz Vinkovaca (sastav: Ivica Mišić, Ruža Jurić, Željko Škrobo,dipl.ing. i mr.sc. Branislav Orešković).
Skupu su nazočili ugledni gosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon uvodnog govora Tatjane Ferenčak, izvršne direktorice konferencije i direktorice agencije Avrion, organizatora skupa, prisutne je pozdravio Ivica Mišić, saborski zastupnik ispred stranke Promijenimo Hrvatsku.

Pozdravio je prisutne goste, organizacijski odbor i posjetitelje konferencije, te naglasio kako je bitno da se i gospodarstvenici i političari udruže za prosperitet Hrvatske i Slavonije. Naglasio je zašto je potaknuo ovaj projekt: „Ja sam iz bosanske Posavine i vidim te ljude s druge strane Posavine, naše Hrvate i s ove strane vidimo jedan narod, isti narod na dvije strane, pa sam si postavio pitanje kako možemo optimizam dati ovom narodu, kako možemo podići poduzetnike, dati im sigurnost da ulažu i da dugotrajno rade na ovom području. Nadam se da ovo neće biti zadnje, ovo je znanstveno-gospodarski projekt, a gospodarstvo će vjerojatno biti sljedeći korak gdje ćemo sve skupiti. “.

Napomenuo je kako je i s premijerom, Andrejem Plenkovićem razgovarao o ovom projektu, te da i premijer podržava ovaj projekt. „Ja želim napraviti nešto što bi vrijedilo za ovaj dio svijeta i za cijelu Hrvatsku. Mi imamo u ovom dijelu svijeta vrijedne ljude koje smo izgubili, pitanje je kako vratiti natrag te ljude“– rekao je.

Nakon Mišića, prisutne je pozdravio Juro Martinović, državni tajnik iz Ministarstva pravosuđa.  Martinović rekao je da mu je iznimna čast biti na konferenciji ispred ministarstva pravosuđa i prenio prisutnima pozdrave ministra Dražena Bošnjakovića, koji također pozdravlja ovaj skup.

Nakon njega prisutne su pozdravili Josip Dabro, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, premijer Županije posavske Marijan Klaić i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, koji se prisjetio školskih dana provedenih za vrijeme Domovinskog rata u županjskoj Gimnaziji, te se osvrnuo na same teme Konferencije.

Ivica Mišić predstavio je svoju ideju izgradnje pješačkog mosta između Županje i Orašja, nakon čega je prikazan uvodni video konferencije, koji je snimio mladi nagrađivani autor Mirsad Mahmutović iz Gunje iz Studia kreativnih ideja SKIG.

Skup se sastojao iz dva jednaka dijela. Prvi dio su bila desetominutna izlaganja stručnjaka i znanstvenika po zadanim ekonomskim temama.

Uvodno predavanje imao je mr. sc. Davor Huška, pomoćnik Ministrice Gabrijele Žalac, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U svom predavanju dotakao se financijskih sredstava Ministarstva i EU fondova koja su raspoloživa Slavoniji i ovom kraju. Nakon njega prezentaciju je održao Ilija Cota,mag.iur., direktor razvojne županijske agencija „HRAST“ koji je govorio o ulozi Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. kao regionalnog koordinatora s naglaskom na strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije.

Sudionicima se zatim predstavio dr. sc. Marko Mijatović, iz Orašja s temom „Visoko školstvo i obrazovanje odraslih, naspram potreba tržišta rada sada i u budućnosti u ovom kraju“. Zanimljivu prezentaciju održala je i doc. dr. sc. Blanka Oršolić, iz Bosne i Hercegovine na temu: „Uloga i značaj tijela javne uprave na razvoj poduzetništva s osvrtom na radni moral i etiku javnih službenika“. Posebno upečatljivo predavanje imao je dr.sc.Marin Sopta, koji je govorio o odnosu Hrvata u domovini i izvan nje i perspektivama tog odnosa.

Tema koja je bila posebno zanimljiva s obzirom na iseljavanje i demografsku situaciju bila je tema prof.dr.sc.Dražena Živića, s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, “Suvremene demografske prilike u županjskoj Posavini (1991. – 2016.): izazovi i perspektive”.

U drugom dijelu skupa mr.sc.Branislav Orešković, glavni urednik programskog odbora, pročitao je zaključke stručno- znanstvenog skupa, te predstavio ostale autora pisanih radova i tema konferencije (Radovi za digitalni zbornik radova, koji će biti izrađen mjesec dana nakon konferencije). U digitalnom zborniku radova, uz predavače koji su imali svoju prezentaciju na skupu, bit će uvršteni i sljedeći autori i radovi: Mario Došen,dipl. oec. -“EU projekti i njihov utjecaj na investicije u poljoprivredi”, Zvonimir Gutić, bacc.geografije – “Demografska analiza općine Gunja”, Slobodan Obradović, dipl.politolog “Pretpostavke korištenja EU fondova u županjskoj Posavini”, Tomislav Romić, mag.oec. ” Perspektive i problemi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u županjskoj Posavini”, Sara Škrobo, mag. edu. hist – ” Predstavljanje turističke ponude kontinentalne Hrvatske u Velikoj Britaniji”, Dragana Zadro, mag.oec. – “Ideje za prijavu projekata za financiranje od EU fondova za područje općine Vrbanja” i Ilija Tikvić ing. građ.- ” Investicije u malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo, problemi i moguća rješenja”.

Zanimljivo je također bilo i obraćanje g.Josipa Župarića, delegata Hrvatskog svjetskog kongresa koji je samo zbog ovog skupa došao iz Minhena kako bi podržao ideju, te se obratio prisutnima i dao primjere o načinu funkcioniranja njemačkog školstva, čiji bi se primjeri mogli primijeniti i u Hrvatskoj, te zadržati mlade u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da će se projekt nastaviti i u budućnosti.

Ova konferencija je također i uvod za slijedeći poduzetnički skup, koji bi se do kraja godine trebao održati u Orašju (BiH), „Poduzetnički okrugli stol oraške (BiH) i županjske (HR) Posavine“. „Novi poduzetnički mostovi“ bit će usmjereni prema poduzetnicima Hrvatima koji žive izvan RH. Cilj je također predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti neke od mogućnosti investiranja u ovim krajevima. Na taj način se želi potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih.

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design