Održana konferencija “Hrvatska kakvu trebamo – poljoprivreda za 21. stoljeće”

In Konferencije / savjetovanja
HKT

Danas je održana četvrta po redu konferencija „Hrvatska kakvu trebamo“ u organizaciji Večernjeg lista. Nakon iznimno uspješne tri konferencije na kojima su vodeći hrvatski stručnjaci iznijeli presjek stanja i moguća rješenja u najvažnijim područjima hrvatske ekonomije, na današnjoj su manifestaciji čelni ljudi države, poduzetnici, stručnjaci i mali poljoprivredni proizvođači iznijeli svoje viđenje poljoprivrede za 21. stoljeće.

Svjesni činjenice da je nužna promjena i modernizacija, Večernji list pozvao je vodeće znanstvenike, sveučilišne profesore i istaknute javne djelatnike iz sektora poljoprivrede da iznesu presjek trenutnog stanja ove strateške gospodarske grane koja još uvijek zauzima relativno velik udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) i u ukupnoj zaposlenosti.

Okupljenima su se na početku obratili Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

„Proizvodnja hrane važan je dio ukupnog koncepta domovinske sigurnosti.“, istaknuo je premijer i dodao kako: „Vlada čini sve da europski novac bude dostupniji, usmjeren na razvoj hrvatskog sela, smanjuju se administrativne prepreke, skraćuju rokovi plaćanja, a do kraja godine Vlada će izaći i s nizom novih zakona koji će potaknuti okrupnjavanje zemljišta, lakše dobivanje dozvola za navodnjavanje, komasacije i slično. Naš je cilj motivirati članove OPG-a da ostanu na područjima na kojima žive i rade.“

Premijer je osudio pojavu nepoštenih trgovačkih praksi koje, kaže, nastoje smanjiti jer su brojni proizvođači od takvih praksi imali izrazite štete. „Hrvatska ima sve preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju. Najvažnije, imamo radišne vrijedne ljude koji žive na selu i proizvode hranu. I vole ono što rade. Zato je ključ kako da ove uložene milijarde kuna poticaja dovedu do povećanje proizvodnje.“, rekao je Plenković.

U uvodnom dijelu konferencije održana su i tri tematska izlaganja. Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede prezentirao je izazove hrvatske poljoprivrede, a njegov pomoćnik, Krešimir Ivančić, iznio je načine za modernizaciju poljoprivrede novcem iz EU fondova. Posljednje izlaganje održao je gospodin Matija Žulj iz tvrtke Agrivi koji je sudionicima prezentirao nove tehnologije u poljoprivredi i njenoj ulozi u razvoju iste.

„Još uvijek ta poljoprivreda nije naš izbor nego nešto, ja bih rekao, na što nas netko natjera“, rekao je ministar Tomislav Tolušić koji se nada da će za deset godina domaća poljoprivreda biti samodostatna, konkurentna, pametna i održiva. Najavio je bolje povezivanje poljoprivrednika koji se neće morati baviti administriranjem i papirologijom jer će to država raditi umjesto njih. Dovoljna količina hrane, posebno voća, povrća i u stočarstvu, među ostalim, osigurat će se povećanjem navodnjavanja.

„Sad se dozvole za navodnjavanje čekaju 6 do 10 godina, što je regulirano kroz niz propisa. Stvorit ćemo zakonski okvir koji će regulirati izdavanje dozvola za godinu dana, isplatu novca za pola godine te ćemo za četiri ili pet godina, ako ne i prije, udeseterostručiti veličinu navodnjavanog zemljišta.“, kazao je Tolušić, koji bi volio da poljoprivreda bude izbor, a ne teret. „Ne znam jesu li vama govorili kad ste bili mali: Sine, moraš učiti, ako ne učiš, ići ćeš raditi na polje. Volio bih da se kaže: Sine, ako budeš učio, ići ćeš raditi na polje. To je prava izreka, na tome moramo raditi i stremiti.“, rekao je Tolušić.

Posebno su zanimljive bile panel diskusije na kojima su stručnjaci i javni djelatnici dali visokovrijedne i kvalitetne odgovore o sustavu poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, ulozi EU fondova, klimatskih promjena te kratkih lanaca opskrbe. Neki od sudionika panel diskusija bili su: ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, član Uprave Jadranka d.d. Goran Filipović, predsjednik Uprave Podravka d.d. Marin Pucar, RABO d.o.o. Nikola Velicki, pobjednik Zlata vrijedan 2017. Mijo Pranjić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, LAG Laura Ivan Čupić, predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec te mnogi drugi.

S obzirom na teme i sudionike, četvrta konferencija u organizaciji Večernjeg lista dala je odgovore na pitanja kakvu Hrvatsku trebamo te na koji način unaprijediti poljoprivredu Republike Hrvatske. Upravo je poljoprivreda jedan od ključnih područja presudnih za neometan i uspješan razvoj Hrvatske, a konferencija je dala jedan ljepši pogled u budućnost i prijedlog konkretnih mjera koje će pridonijeti razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora.

You may also read!

euri

Novoosnovana mala i srednja poduzeća sada mogu doći do ozbiljne bespovratne potpore

Novoosnovana mala i srednja poduzeća sada mogu doći do ozbiljne bespovratne potpore - Nije malo osigurati dvije plaće na

Read More...
Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

Paneuropska banka čija je članica i Zagrebačka banka prva je bankarska grupa koja je lansirala ovu karticu za sve

Read More...
Andrija Topic

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu. Andrija

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design