Održana konferencija „Pametni gradovi – gradovi budućnosti“

In Konferencije / savjetovanja
Pametni gradovi

U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman u četvrtak, 9. studenog 2017., održana je treća po redu konferencija Pametni gradovi, projekt koji zajednički organiziraju Poslovni dnevnik i Večernji list. Cilj projekta je promocija ‘smart city’ i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika.

Manifestaciju su otvorili gospodin Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, gospodin Jacques Feron, predsjednik uprave Međunarodne zračne luke Zagreb d.d., gospodin Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, gospodin Dražen Barišić, gradonačelnik grada Velike Gorice te gospođa Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba.

Nakon uvodnog dijela, svojim tehničkih postignućima i pametnim rješenjima pohvalili su se gradovi Graz i Glasgow čiji su gradski predstavnici održali prezentacije i pojasnili kako se nose s izazovima u primjeni suvremene tehnologije. Potom su na pitanje što neki grad čini pametnim odgovor ponudili sudionici panela rasprave “Razvoj i promišljanje pametnih urbanih sredina”. Tako Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, ističe da je pametni grad grad vizionara te da danas više nije pitanje da li mi to možemo, jer je to pitanje koje smo postavljali jučer. Danas to moramo.

Dodaje da je za pametan grad nužna razmjena informacija. “Nekad su građani trebali biti informirani, a danas se s njima komunicira i djeluje putem interaktivne komunikacije. Rješenje je u sustavnosti. Potrebna je integracija jer ona dovodi do održivosti. U Zagrebu živi 800 tisuća ljudi i on mora preuzeti lidersku poziciju u razvoju noviteta. Za sustavnost je potrebna strategija. U Zagrebu bi ta strategija Smart City trebala biti donesena do polovice 2018., a to će omogućiti integraciju. Mi već sad imamo neka rješenja, ali ona su točkasta i neintegrirana”, kazala je zagrebačka dogradonačelnica.

U sklopu konferencije prezentacije su održali i renomirani stručnjaci iz HT-a – Igor Cerinski, Hikvisiona – Antun Krešimir Buterin, Boscha – Dino Juriša, Phillipsa – Marwan Mounzer, Onix grupe – Ante Vrban i Tehnixa – Đuro Horvat, a posljednjih pola sata raspravljalo se o zaštiti od požara i udruzi Fire Safe Europe. Članica komunikacijske skupine udruge Fire Safe Europe Anđelka Toto Ormuž istaknula je da se Hrvatska vrlo visoko pozicionirala među europskim zemljama kada govorimo o zaštiti od požara. „Rekla bih da se možemo čak smatrati i uzorom drugima.

No, iako je hrvatsko zakonodavstvo napravilo određene pomake, prostora za poboljšanje još uvijek ima. Trebalo bi se harmonizirati s europskim zakonodavstvom, odnosno izraditi jedinstvenu strategiju zaštite od požara“, komentirala je trenutnu situaciju.

Na kraju vrijedi istaknuti i laureate koji su dobili nagrade u šest kategorija. Nagrada za pametne tehnologije otišla je u Makarsku. Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je tom prigodom da će im nagrada biti daljnji poticaj za implementaciju novih tehnologija na korist svih građana Makarske. Nagrada za Pametni sport je otišla u Koprivnicu čiji je gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo važnost ovakvih projekata koji potiču izvornost.

“Grad je u vrlo kratkom roku uspio u samom centru grada napraviti jedno funkcionalno i tehnološki opremljeno igralište”, kazao je Jakšić. Nagrada za Pametnu mobilnost je otišla u Split dok je za Pametnu energetiku nagrađen Grad Poreč. Priznanje za Pametnu upravu je otišlo u Grad Karlovac, a za Inovativnost i modernizaciju je nagrađena i jedna tvrtka i to zagrebački Dalekovod za svoje projekte na sjeveru Europe.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design