Oporavak globalne trgovine mogao bi oslabiti u drugoj polovini godine

In Vijesti iz svijeta
kupac

Svjetska trgovina robom snažno se oporavila ove godine, ali posustajanje izvoznih narudžbi signalizira da bi njezin rast od sredine godine mogao usporiti, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Barometar globalne robne trgovine porastao je na 110,4 boda, najvišu razinu otkada je WTO u srpnju 2016. godine počeo objavljivati izvješća.

Rast odražava snažan rast razmjene, ali i duboki šok koji je u prošloj godini izazvala pandemija koronavirusa, ističe WTO.

Sve sastavnice barometra bile su iznad trenda, a najsnažnije su porasli indeksi kontejnerskog i zračnog prijevoza tereta i trgovine sirovinama.

Porastao je i indeks trgovine automobilskim proizvodima, unatoč smanjenoj proizvodnji i prodaji u pojedinim zemljama zbog nestašice poluvodiča, koja se očitovala i u blagom padu trgovine elektroničkim komponentama.

Pad indeksa novih izvoznih narudžbi signalizira pak da će tempo oporavka vjerojatno usporiti, upozoravaju iz WTO-a.

Obujam globalne robne razmjene poskočio je u prvom tromjesečju 5,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najsnažnije u nešto više od devet godina, a vrijednost barometra signalizira da će rast u drugom tromjesečju biti još snažniji, ističe WTO.

Od sredine godine tempo oporavka trebao bi usporiti, preciziraju, upozorivši i da bi razmjenu mogli ograničiti poremećaji u lancima nabave, poput nestašice poluvodiča.

Dodaju i da je vrijednost najnovijeg barometra u skladu s procjenom iz ožujka da bi svjetska robna trgovina ove godine trebala porasti osam posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design