Oporavak njemačke, francuske i španjolske industrijske proizvodnje u ožujku

In Vijesti iz svijeta
industrija

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj i Francuskoj oporavila se u ožujku, a u Španjolskoj je premašila razinu s kraja 2019. godine, prije širenja koronavirusa, pokazali su u petak službeni podaci.

Njemačka je industrijska proizvodnja u ožujku porasla 2,5 posto u odnosu na veljaču kada je smanjena 1,9 posto, pokazali su podaci državnog statističkog ureda.

Proizvodnja repromaterijala porasla za 1,2 posto, a proizvodnja robe široke potrošnje za 2,9 posto. Pad je zabilježen samo u sektoru kapitalnih dobara.

Najveći skok bilježio je građevinski sektor, za 10,8 posto. U odnosu na prošlogodišnji ožujak proizvodnja je porasla 5,1 posto, nakon 6,8-postotnog pada u veljači.

Industrija još uvijek zaostaje 4,3 posto za pretpandemijskom razinom iz veljače prošle godine, primjećuje Destatis.

Stabilizacija u Francuskoj

Industrijska proizvodnja u Francuskoj porasla je u ožujku 0,8 posto u odnosu na veljaču kada je potonula 4,8 posto, objavio je statistički ured Insee.

Proizvodnja u prerađivačkoj industriji porasla je 0,4 posto, nakon 4,8-postotnog pada u prethodnom mjesecu, a oporavak su poduprli sektori proizvodnje robe, strojeva i opreme.

U odnosu na veljaču 2020. godine, mjesec prije uvođenja mjera zaključavanja, proizvodnja je manja 6,8 posto u prerađivačkoj industriji, te 5,9 posto u industriji u cjelini.

Skok u Španjolskoj

U Španjolskoj industrijska je proizvodnja u ožujku poskočila 12,4 posto na godišnjoj razini, nakon 2,3-postotnog pada u veljači. To je prvi puta da je porasla na godišnjoj razini od prosinca 2019., pokazuju podaci statističkog ureda INE-a.

Najviše je porasla proizvodnja trajnih dobara, za 44,9 posto. Dvoznamenkasti rast bilježio je i sektor kapitalnih i intermedijarnih dobara, za 28,1 odnosno 14,8 posto.

Najskromnije je porasla proizvodnja energije i netrajnih potrošačkih dobara, za 1,6 odnosno 1,5 posto. Na mjesečnoj razini industrijska je proizvodnja uvećana skromnih 0,4 posto, nakon 0,1-postotnog pada u veljači. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design