Osnovana Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče pri HGK

In Korisno
hgk

U sklopu Hrvatske gospodarske komore (HGK) osnovana je Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče (ZaMiP) koja će raditi na aktivnijem uključivanju domaćeg gospodarstva u “Deklaraciju o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije”, priopćeno je u petak iz HGK.

Tom deklaracijom poziva se na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine. Hrvatska je, navodi se u priopćenju HGK, bila među prvim potpisnicama te deklaracije. EU tom inicijativom želi uspostaviti europske kapacitete za dizajn čipova i smanjiti ovisnost o uvozu, pretežito iz Azije.

Deklaracija poziva na investiranje do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost u digitalnu tranziciju, odnosno do 145 milijardi eura, a brojka jasno govori o strateškom značaju tog sektora za EU.

Glavni ciljevi ZaMiP-a unapređenje su i rast hrvatskog sektora mikroelektronike i poluvodiča, aktivno uključivanje u planiranje nacionalnih mjera za poticanje njegovog razvoja, uključivanje domaćih predstavnika u relevantne europske inicijative i međusobno povezivanje hrvatskih gospodarskih subjekata i akademskih institucija koji djeluju u sektoru mikroelektronike i poluvodiča. Cilj je, naravno i njihovo umrežavanje sa širim europskim ekosustavom mikroelektronike i poluvodiča, ističe se u priopćenju.

Već se ove godine planira realizacija nekolicine zacrtanih planova, poput povezivanja ZaMiP-a s relevantnim nadležnim tijelima na nacionalnoj razini i iniciranja uključivanja u rad EU inicijativa poput Key Digital Technologies Joint Undertaking, EuroHPC Joint Undertaking, European Processor Initiative i IPCEI on Microelectronics.

Predsjednik Zajednice za mikroelektroniku i poluvodiče Srđan Kovačević smatra da činjenica da je Hrvatska bila među prvim potpisnicama deklaracije otvara jedinstvenu priliku za domaće gospodarstvo i omogućuje mu da korištenjem raspoloživih mehanizama potakne razvoj strateški iznimno bitnog sektora mikroelektronike i poluvodiča, izgradi domaće kapacitete u domeni dizajna i proizvodnje mikroelektroničkih sklopova i poluvodičkih materijala i tehnologija.

“To uključuje poticanje privatnog sektora na istraživanje i razvoj, komercijalizaciju, te suradnju sa europskim partnerima u razvoju naprednih tehnologija rješenja, kao i poticanje akademskih institucija na akademsku razmjenu, istraživački rad, te razvoj obrazovnih programa za stručnjake u domeni mikroelektronike i poluvodičkih materijala i tehnologija“, izjavio je Kovačević.

Naglasio je kako je domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča još iznimno malen te da razloge za to treba, između ostalog, tražiti i u činjenici da se radi o iznimno kompleksnom i kapitalno intenzivnom sektoru. No, ističe kako Hrvatska ima odlične preduvjete za razvoj ekosustava za dizajn mikroelektronike.

“Imamo sjajne stručnjake, a jedna hrvatska kompanija, Applied Ceramics iz Siska, isporučuje svoje proizvode gotovo svim tvornicama čipova u svijetu, i u samom je svjetskom vrhu u svojoj specijalističkoj domeni“, pojasnio je Kovačević dodavši da iznos od spomenutih ulaganja od 145 milijardi eura svrstava tu inicijativu među trenutno najveće investicijske pothvate ne samo u Europi, već i u svijetu. “Radi se o pravom investicijskom tsunamiju, koji bi Europu trebao pogurati na vrh svjetske industrije mikroelektronike poluvodiča u kojoj trenutno kaskamo za Azijom i SAD-om“, zaključio je Kovačević. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design