Pad vrijednosti fiskaliziranih računa od početka krize premašio 27 mlrd kn

In Financije i gospodarstvo
fiskal

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za 27,1 milijardu kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. veljače do 13. prosinca ove godine u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za 16 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,5 milijardi računa, čija vrijednost doseže 138,2 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano dvije milijarde računa, ukupne vrijednosti 165,3 milijarde kuna.

Tako je vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine manja za 27,1 milijardu kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj razini broj računa je smanjen za 19 posto, na 929,4 milijuna, dok je njihova vrijednost pala osam posto, na 98,5 milijardi kuna, s prošlogodišnje 107,3 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa pao je 40 posto, na 213,5 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 46 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju od 24. veljače do 13. prosinca ove godine iznosi 13,4 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 25,1 milijardu kuna.

Od 7. do 13. prosinca vrijednost računa niža 11 posto na godišnjoj razini

U prošlom pak tjednu, u razdoblju od 7 do 13. prosinca ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa je smanjen za 29 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, na 30 milijuna, dok je njihov iznos manji 11 posto ili oko 387 milijuna kuna i doseže 3,14 milijarde kuna.

U trgovini broj je računa pao za 13 posto, na 21,6 milijuna, a iznos računa za jedan posto, na 2,45 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u proteklom je tjednu na godišnjoj razini izdano 86 posto manje računa, a iznos je smanjen za 77 posto. U razdoblju od 7. do 13. prosinca ove godine tako je izdano 924,4 tisuće računa, a u istom lanjskom tjednu njih 6,7 milijuna, dok je vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu u proteklom tjednu dosegnula 62 milijuna kuna, u odnosu na 268,7 milijuna kuna u usporedivom tjednu prošle godine.

Naime, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, 28. studenoga su na snagu stupile dodatne, pooštrene mjere, kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu. Također, u međuvremenu su uvedena i dodatna ograničenja za trgovine i trgovačke centre prema kojima će za svoje kupce morati osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

Na tjednoj razini rast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno razdoblje od 30. studenoga do 6. prosinca 2020. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga tjedna je povećan za jedan posto, a njihova vrijednost za tri posto.

Pritom je na tjednoj razini u trgovini broj računa porastao za jedan posto, a iznos za dva posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu izdano 10 posto više računa, a njihova vrijednost je porasla za 11 posto. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design