Pivari trljaju ruke pred ljeto

In Trgovina na malo
pivo

Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.

Heineken, drugi proizvođač piva u svijetu, izvijestio je da mu je prodaja porasla već u prvom tromjesečju, prvi puta u više od osam godina. Pridružio mu se i Carlsberg, čija se prodaja do početka godine smanjivala nekoliko tromjesečja.

Anheuser-Busch InBev izvijestio je pak u srijedu o blažem padu obujma prodaje no što se očekivalo. Kompanija je pod pritiskom zbog bojkota ključnog američkog brenda Bud Light, no očekuje se da će pivopije nakon više od godinu dana popustiti i zaboraviti neuspjelu kampanju s TikTok influensericom Dylan Mulvaney.

“Prošlo je više od godinu dana od katastrofe za Bud Light i očekujemo poboljšanje organskog obujma prodaje i prihoda”, rekao je analitičar u RBC Capitalu James Edwardes Jones za AB InBev.

Ako prodaja u drugom tromjesečju poraste, AB InBev će prekinuti negativni niz koji je počeo u prvom tromjesečju 2023.

Pivari očekuju rast i zbog ljetnih sportskih događanja. U lipnju kreće europsko prvenstvo u nogometu, a u srpnju Olimpijske igre u Parizu.

Ako i vremenske prilike budu manje ekstremne nego prošlog ljeta, sportska natjecanja mogla bi potaknuti prodaju čak i u “zrelim” pivskim regijama, poput zapadne Europe, rekao je izvršni direktor Carlsberga Jacob Aarup-Andersen.

“Očekujemo rast obujma (prodaje) u budućnosti”, nastavio je Aarup-Andersen, dodajući da bi Carlsbergu na ruku trebali ići i dobri rezultati na tržištima u razvoju, posebno u Aziji.

Prodaja važnija od prihoda

Pivari su proteklih godina ubirali veće prihode, zahvaljujući podignutim cijenama. Druga strana medalje bio je pak znatno slabiji rast ili čak pad prodaje.

Kompanije su naglo podizale cijene kako bi pokrile veće troškove sirovina, poput ječma i aluminija.

Troškovi su se u međuvremenu stabilizirali i poskupljenja bi trebala biti blaža.

“Podignute cijene bile su u prošle dvije godine glavni izvor rasta… Sada se nadamo da će tu ulogu preuzeti obujam prodaje”, rekao je upravitelj fonda u Tresides Asset Management Berndt Maisch.

Promjena trendova odrazit će se i u profitnim maržama, napominju analitičari.

Veća prodaja pomaže maržama jer pivovare bolje iskorištavaju svoje kapacitete, objašnjava Maisch. Čak i ako poraste prodaja jeftinog piva, marže će porasti zbog manjih troškova, dodao je analitičar Mdudu Siphelele.

Ulagači obično manje cijene kompanije čiji se rast temelji na cijeni, naglašava pak Maisch. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

One commentOn Pivari trljaju ruke pred ljeto

  • Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte
    (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design