Platforma Sigurna okupljanja veliki korak prema „starom normalnom“ za organizatore događanja i posjetitelje

In Konferencije / savjetovanja
Platforma Sigurna okupljanja veliki korak prema „starom normalnom“ za organizatore događanja i posjetitelje

Danas predstavljena platforma Sigurna okupljanja veliki je korak prema povratku u normalu za organizatore događanja čije je poslovanje pandemija bolesti COVID-19 gotovo u potpunosti paralizirala, ali i posjetitelje željne masovnijih okupljanja. Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u trenutnoj fazi obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj.

„Što se tiče organizatora, pomoću algoritma mogu na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo događanje u skladu s mjerama. U slučaju promjene mjera sustav će im izdati upozorenje, a i omogućit će varijacije s obzirom na mjere po županijama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno“, pojasnio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Radoš je istaknuo da prema podacima EY Future Consumer Indexa 46 posto ispitanika smatra da se još mjesecima neće osjećati sigurno da ode na neki koncert, a njih 21 posto kaže da će se toga bojati još godinama. „Cilj nam je ukloniti taj strah i vratiti povjerenje posjetiteljima,“ rekao je Radoš.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako u Hrvatskoj kulturni život nije bio u potpunosti zaustavljen, kao u nekim drugim zemljama, ali da su masovnija okupljanja ipak bila onemogućena većinu vremena. „Nadam se da ćemo već početkom ljeta ponovno omogućiti okupljanja većeg broja ljudi, a ova aplikacija će tome svakako dati veliki doprinos. Njen cilj je da organizatore događanja vodi kroz mjere koje će osigurati da njihovi eventi budu maksimalno sigurni za posjetitelje“, izjavila je Obuljen Koržinek, osvrnuvši se na sve mjere koje je Ministarstvo implementiralo od početka pandemije, od financijskih potpora i državnih jamstava za kredite, do pokretanja projekta „Jer svirati se mora“ i uključivanja kulturnih i kreativnih industrija u Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Prilikom izrade platforme i prilagodbe algoritma konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija. Platforma je inspirirana belgijskiim modelom koji je prihvatila belgijska vlada kao službeni alat za procjenu rizika događanja. U prvih 14 dana prijavljeno je 14 tisuća događanja te je koncept polučio izuzetno veliki uspjeh.

Predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK Tomo in der Mühlen istaknuo je da moramo prestati pričati o kreativi isključivo kao o skupu umjetnika i umjesto toga staviti naglasak na kreativu kao biznis. „Godišnji promet kreativnih i kulturnih industrija je prije korone, na razini EU, bio čak 643 milijarde eura, a ta branša je zapošljavala 8 milijuna ljudi. Upravo je taj sektor bio najpogođeniji ovom situacijom i upravo će on, po svemu sudeći, imati najdulji put prema oporavku. Tome treba pridodati i činjenicu da su upravo kreativne industrije jedan od najvećih promotora naše zemlje, posebice njene turističke ponude. Nemojmo zaboraviti da su naši festivali među najpoznatijima u svijetu, a upravo će sezona koja je ispred nas odrediti tko će uopće preživjeti iz te industrije i dočekati kraj pandemije i normalizaciju“, izjavio je Tomo in der Mühlen, dodavši kako će platforma pomoći da eventi budi sigurni i da svima budu jasni kriteriji po kojima ih se može organizirati.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, istaknula je kako je cijepljenje odabir između života i smrti i osnovni preduvjet za vraćanje u normalu. „Procjepljivanje nam omogućuje ono zbog čega smo danas tu – sigurna okupljanja. Ova platforma pomaže da prijeđemo s online sastanaka na druženja licem u lice, a to nam je svima bitno jer je druženje iskonska ljudska potreba“, rekla je Bubaš zahvalivši se svima koji su radili na projektu.

Pored ekonomske koristi nesmetanoga nastavka javnih događanja za organizatore, platforma donosi i širu društvenu korist budući da je konzumiranje događanja važan faktor za pozitivno kolektivno stanje svijesti u ovakvom razdoblju. Uz prednosti za organizatore, postoje mnoge druge djelatnosti i profesije koje se naslanjaju na ovu industriju i koje će imati koristi od platforme (dobavljači opreme, izvođači, itd.)

Platforma ima i informativni i edukativni segment u kojem će se nalaziti sve posljednje odluke, preporuke, mjere pomoći, modeli financiranja. S obzirom da će se događanja pohranjivati u bazi, i epidemiolozi će imati na raspolaganju evidencijski alat za analizu utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku i za identifikaciju potencijalnih novih žarišta.

Trenutno je dovršen testni model platforme s ključnim funkcionalnostima koji se primarno odnosi na okupljanja kulturnoga tipa (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.). Model će od danas biti ponuđen zainteresiranim javnostima, posebice organizatorima događanja, na uvid kako bi se putem njihovih komentara uvela dodatna poboljšanja. Javno savjetovanje o platformi otvoreno je do 20. svibnja. Naime, dugoročni cilj je da se ova platforma, u suradnji s nadležnim tijelima i institucijama, proširi i na druge oblike okupljanja poput konferencija, sportskih i drugih vrsta događanja. Operativna verzija trebala bi biti dostupna čim epidemiološke okolnosti dopuste.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design