Plenković i Brnjac: Dosadašnji tijek turističke sezone odličan

In Iz zemlje
brnjac

Dosadašnji tijek turističke sezone je odličan, a od početka godine do sada bilo je 14,1 milijun dolazaka turista i 74,5 milijuna noćenja, što su porasti od osam i tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je u četvrtak na Vladi premijer Andrej Plenković.

Za turističku predsezonu ove godine premijer je kazao da je bila jedna od najboljih i da se pozitivno reflektirala i na kontinent gdje su županije u odnosu na prošlu godinu ostvarile poraste od 16 i 15 posto sa 800 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja.

Izdvojio je i domaće turiste, za koje je dodao da ih je do sada ove godine u hrvatskom turizmu bilo 15 posto više nego lani, s jednakim brojem noćenja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sjednice Vlade izjavila je da je zadovoljna rezultatima turističke sezone te da je u kolovozu dolazaka turista do sada jednako kao u kolovozu 2019., dok ih je u srpnju bilo dva posto više.

To ne smatra, kako su pitali novinari, “podbacivanjem špice sezone”, jer, dodala je, turista imamo kao 2019. godine.

Vjeruje da će novi zakon o turizmu pridonijeti većoj ponudi hotela.

Komentirala je i tvrdnje da su hoteli u srpnju ove godine dvostruko skuplji od inflacije, kazavši da su hoteli sada cijenama blizu onima u konkurentskim zemljama.

Ponovila je da se ulaganje u povećanje kvalitete smještajnih objekata na četiri i pet zvjezdica uvijek isplati i da oni koji su tako ulagali imaju opravdanje za povećanje cijena, a oni koji nisu ulagali, a dizali su cijene za to nemaju opravdanje.

“Teško je reći u kakvoj su korelaciji povećanje cijena s popunjenošću u špici sezone, jer hoteli su primjerice dobro popunjeni i zadovoljni, a i kampovi rade bolje nego 2019.”, odgovorila je ministrica.

Pitali su je i o upozorenju britanskih vlasti svojim turistima da “mogu očekivati seksualno zlostavljanje u taksijima u Hrvatskoj”, na što je rekla da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja u EU, i prema Eurostatovim podacima.

“MUP zajedno sa Ministarstvom turizma, turističkim patrolama, drugim službama i članicama EU-a provodi sve potrebne mjere, tako da mislim da to nema utemeljenja, ali o svemu treba voditi računa i prijaviti ako se tako nešto dogodi”, poručila je Brnjac.

Naglasila je i da je najvažnija sigurnost u turističkoj zemlji i da na tome revno rade sve nadležne službe, dok je na pitanje je li u kontaktu s grčkim kolegama zbog nedavnih nereda huligana u Ateni rekla da jesu u kontaktu, da mu je izrazila sućut zbog ubojstva navijača u Ateni.

“Rekla sam i da to nije sport i da treba ustrajati i djecu učiti da je sport tolerancija i fer play, a na nasilje”, rekla je Brnjac. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design