Plenković o inflaciji: Vladine mjere očito daju efekta

In Financije i gospodarstvo
Plenković: Ohrabrujuć rast BDP-a uoči turističke sezone

Komentirajući najnoviji podatak o inflaciji, premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako je očito da Vladine mjere ograničavanje cijena energenata i odabranih osnovnih proizvoda imaju efekta te ocijenio da je u Hrvatskoj “jako dobar” gospodarski trend.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak da je stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula u svibnju na 3,3 posto na godišnjoj razini, s 3,7 posto mjesec dana prije. Tako se spustila na najnižu razinu od rujna 2021. godine, kada je također iznosila 3,3 posto. Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene usluga porasle su u svibnju na godišnjoj razini za 6,1 posto, a hrane, pića i duhana za 3,2 posto. Cijene energije porasle su, pak, za 1,9, a industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,5 posto.

Plenković je u izjavi novinarima nakon svečane gradske sjednice povodom Dana grada Zagreba konstatirao da se bilježi još jedan mjesec smanjivanja inflacije.

“U Hrvatskoj imamo jedan jako dobar trend – imamo rast BDP-a i smanjivanje inflacije. Mjere koje smo poduzeli, a koje se tiču ograničavanja cijena energenata, tj. subvencioniranja cijena struje, plina i naftnih derivata, plus ograničavanje potrošačke košarice od 30 ključnih proizvoda očito ima efekta, jer vidimo ovdje da se smanjuju i cijena energenata i usporava rast cijena hrana i pića. To je jako dobro”, rekao je Plenković.

Dodao je su takvi gospodarski trendovi, uz zaposlenost 1.722.000 ljudi i nešto više od 88.000 trenutno nezaposlenih itekako dobar start na početku HDZ-ove treće vlade. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design