Polugodišnji rezultati Atlantic Grupe – potvrda stabilnosti poslovnog modela

In Tvrtke i tržišta
atlantic

U kontekstu ukupnih gospodarskih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID 19, strategija i operativno poslovanje Atlantic Grupe pokazali su tijekom prvih šest mjeseci ove godine visoku razinu stabilnosti. Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2020. ostvarila 2,46 milijardi kuna prihoda od prodaje, što na usporedivoj osnovi predstavlja pad od svega 0,9%, a kada se u obzir uzmu i dijelovi poslovanja dezinvestirani* prošle godine ukupan pad iznosi 4,5 posto.

Normalizirana dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 237,3 milijuna kuna i niža je za 5,5 posto, dok je normalizirana neto dobit u odnosu na prvih šest mjeseci lani niža 3,7 posto i iznosi 181,7 milijuna kuna. Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni s 34,8 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije i druge troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije.

“Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promijenila poslovanja mnogih kompanija te je utjecala i na promjene u ponašanju potrošača. Atlantic Grupa se, zahvaljujući diverzificiranom portfelju snažnih brendova, pokazala u velikoj mjeri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate. Mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namijenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, no navedeni negativni utjecaju su dobrim dijelom nadoknađeni izuzetno dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg. Optimiranje poslovnih procesa, stabilna financijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su nam da održimo sigurnost radnih mjesta, povećamo zadovoljstvo i angažiranost naših zaposlenika u novonastalim uvjetima rada na daljinu i izazovnog rada na terenu te održimo poslovne rezultate s minimalnim negativnim posljedicama“, komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe. Istaknuo je i da kompanija nastavlja s planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja, a u cilju povećanja efikasnosti I dodatnog osnaživanja naših brendova.

Najviše rasli Argeta i Donat Mg te ključna tržišta EU

Najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 21,4 posto i Donat Mg s rastom od 2,5 posto. Kava se s 500,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što čini 20,4 posto udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovici godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od 6,0 posto. Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primjetan rast na ključnim tržištima EU, posebice Austriji i Švicarskoj, uslijed rasta prodaje brendova Argeta i Smoki. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,0 posto, a brendovi principala u distribuciji 26,8 posto. Ljekarnički lanac Farmacia čini 9,2 posto ukupnog prihoda.

Fokus na daljnje sprječavanje zaraze i nesmetanu proizvodnju

Kompanija se, zahvaljujući stabilnoj financijskoj poziciji, uz očuvanje pune zaposlenosti i plaća, mogla aktivno uključiti i u pomoć u borbi protiv koronavirusa donirajući ukupno 28 milijuna kuna za suzbijanje pandemije na ključnim tržištima.

U prvoj polovici godine održana je i Glavna skupština Atlantic Grupe na kojoj je donesena odluka o isplati dividende za 2019. godinu u iznosu od 25 kuna po dionici, odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna, koliko je dioničarima isplaćeno u srpnju.

Brojna neovisna istraživanja tržišta potvrdila su uspješnost ukupne kompanijske strategije te je Atlantic Grupa, između ostalog, u izboru tvrtke MojPosao proglašena za petog najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj, dok je Cedevita prema istraživanju agencije Ipsos najpoželjniji brend u kategoriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj i Sloveniji te drugi najpoželjniji u Srbiji.

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design