Poslodavci predlažu nastavak potpora za likvidnost i očuvanje radnih mjesta

In Zaposlenost / plaće
nezaposleni

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže mjere za očuvanje likvidnosti i pokretanje privatnih investicija, koje uključuju zadržavanje potpora za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja dijela fiksnih troškova, osiguranje povoljnih kredita i produženje odgode otplate kreditnih obveza.

U očekivanju potpunog ukidanja mjera ograničavanja ili zabrane rada gospodarskih subjekata donesenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, poslodavci u obraćanju ministru financija Zdravku Mariću ističu da očuvanje likvidnosti nije pitanje samo za razdoblje zaključavanja, nego ju treba osigurati na duže razdoblje, a da je oporavak moguć jedino uz investicijski zamah.

Stoga HUP predlaže zadržavanje potpore za očuvanje radnih mjesta i nakon ukidanja ograničenja rada gospodarskih subjekata, sve dok poduzeća ne ostvare barem 90 posto prihoda iz predpandemijske 2019. godine. Poslodavci drže da napuštanje određenih mjera potpore gospodarstvu treba biti postupno, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ali i o situaciji u svakom pojedinom sektoru kako ne bi došlo do vala stečajeva i otpuštanja.

Traže i nastavak pokrivanja određenog dijela fiksnih troškova uz uvažavanje postotnog pada prihoda, kao i osiguranje brzog i jednostavnog pristupa kreditima za likvidnost i obrtna sredstva, uključujući i jamstvene sheme za mikro, mala i srednja poduzeća.

HUP je i za otvaranje mogućnosti pretvaranja kredita u bespovratna sredstva u određenom postotku te za nastavak moratorija i prolongata na postojeće kreditne obveze, uz državna jamstva, minimalno do kraja ove godine, a i dulje, uz transparentne kriterije.

Predlaže i dodatne kreditne potpore izvoznicima i onima koji ulažu u industriju 4.0, podršku investicijama velikih poduzeća kroz povećanje potpora putem Zakona o poticanju ulaganja kao i dodatne potpore poduzećima za sufinanciranje projekta iz EU fondova.

Poslodavci predlažu i mogućnost prebijanje potraživanja (kompenzacije) između poduzeća, radi sprečavanja lančane nelikvidnosti, ubrzavanje utvrđivanja nenaplativih kredita, ubrzavanje stečaja i likvidacije poduzeća, dodatna porezna i neporezna rasterećenja ili njihovo ukidanje, a bitnim smatraju i porezne olakšice za ulaganja.

“Smatramo da državne mjere zbog narušenih gospodarskih aktivnosti uslijed covid-krize treba nastaviti dok god imamo poduzetnike koji bez mjera pomoći ne mogu poslovno funkcionirati i očuvati radna mjesta”, kažu poslodavci. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design