Poslovna klima u Njemačkoj u lipnju na najvišoj razini u dvije i pol godine

In Vijesti iz svijeta
njemac

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u lipnju, dosegnuvši najvišu razinu od studenog 2018., potaknuta optimističnim očekivanjima poslovnih čelnika za drugu polovinu godine, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta Ifo.

Ifov indeks poslovne klime porastao je za 2,6 bodova u odnosu na svibanj, na 101,8 bodova. „Njemačko gospodarstvo izlazi iz koronakrize”, rekao je predsjednik Ifoa Clemes Fuest.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da je Njemačka na pragu faze snažnog rasta gospodarstva, dodavši da je šef središnje banke Jens Weidmann u razgovorima u vladi vrlo pozitivno procijenio ekonomske izglede.

Bundesbank je početkom lipnja podigao procjene gospodarskog rasta i sada očekuje da će gospodarstvo dosegnuti pretpandemijsku razinu već u sljedećem tromjesečju i porasti ove godine za 3,7 posto. U 2022. aktivnosti bi trebale poskočiti 5,2 posto.

Promet u maloprodaji raste najsnažnije od ponovnog ujedinjenja Njemačke, prije više od 30 godina, potaknut oslobađanjem potražnje blokirane mjerama zatvaranja, rekao je ekonomist Ifo-a Kalus Wohlrabe.

Optimizam jača čak i u ugostiteljstvu, koje spada među sektore najteže pogođene blokadom i još uvijek muku muči s teškim uvjetima poslovanja, naglašava čelnik Ifoa.

Njemačko gospodarstvo porast će u drugom tromjesečju 1,3 posto, te za 3,6 posto u razdoblju od srpnja do rujna, procjenjuje, dodajući da bi zastoji u opskrbi i rast troškova sirovina mogli prisiliti mnoge tvrtke da podignu cijene.

Automobilski div Volkswagen priopćio je u utorak da globalna nestašica čipova koja posebno teško pogađa proizvođače automobila neće utjecati na prognozu njegove ovogodišnje operativne marže.

„Zasada, srećom, uspijevamo značajno ograničiti negativan utjecaj za naše kupce, a time i na isporuke, primjerice prodajom zaliha i drugim mjerama“, rekao je glasnogovornik kompanije. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design