Potrošnja u maloprodaji u kolovozu porasla više od 18 posto

In Trgovina na malo
kupac

U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla sedmi mjesec zaredom, i to za više od 18 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu realno porasla za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine povećana za 18,3 posto.

To je sedmi mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

Pritom je u kolovozu rast ubrzan u odnosu na srpanj, kada je potrošnja u maloprodaji porasla 12,8 posto na godišnjoj razini.

„Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i u kolovozu, sedmi mjesec za redom”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U kolovozu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 15,4 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio 19,4 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

Nastavak oporavka od koronakrize

U prvih osam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 13,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,8 posto.

„Osim učinka baznog razdoblja, nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada, na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji se u kolovozu dodatno poboljšao u odnosu na mjesec ranije”, navode analitičari RBA. Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada, a očekuje se i nastavak rasta u trećem tromjesečju.

„Podaci Porezne uprave za rujan iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji (premašujući razine prije Covid-a). Dio doprinosa svakako dolazi i od intenziviranja inflatornih pritisaka tijekom ljetnih mjeseci. Ipak, snažan dvoznamenkasti rast maloprodaje u trećem tromjesečju je sasvim izgledan, što će se odraziti i na rezultatima BDP-a za treće tromjesečje”, zaključuju analitičari RBA. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design