Predstavljen Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istarsku županiju

In Iz zemlje
flego

U Puli je u srijedu predstavljen Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istarsku županiju, koji bi uz preostalih pet, u Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji i Dubrovniku, trebao biti okosnica kvalitetnog strukovnog obrazovanja turističkih kadrova.

Aktivnosti oko uspostave tih centara krenule su ovog ljeta i nastavljaju se kroz jesen, dok je do kraja godine predviđeno raspisivanje dvaju natječaja za financiranje njihove uspostave. Jedan natječaj treba raspisati Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, i to za infrastrukturu i opremanje, dok će Ministarstvo turizma raspisati natječaj za tzv. soft aktivnosti ili za funkcioniranje i daljnji razvoj centara kompetentnosti s naglaskom na organiziranje stručne nastave sa mentorima iz struke.

Uz to, kako je rečeno na predstavljanju istarskog centra, Ministarstvo turizma u idućih mjesec dana planira organizirati radionice i konzultacije s predstavnicima svih šest centara, partnerima i ostalim relevantnim dionicima, kako bi prenijeli dodatne informacije i pružili podršku u daljnjem procesu izrade programa i realizaciji tog projekata.

To je inače i projekt hrvatske Vlade, usmjeren na unapređenje kvalitete strukovnog dualnog obrazovanja, s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu te usklađenja s potrebama tržišta rada.

Ukupno je taj projekt vrijedan gotovo 500 milijuna kuna, od čega Ministarstvo turizma osigurava 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i to putem spomenutog natječaja koji se očekuje do kraja godine. Od tih 300 milijuna kuna, 85 posto se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Na predstavljanju istarskog Centra kompetentnosti u Puli, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasio je da će ti centri biti prilika i za cjeloživotno učenje.

“Centri kompetentnosti prilika su i za bolje zapošljavanje te suradnju javnog i privatnog sektora. Njihov cilj je osigurati kvalitetan razvoj ljudskih potencijala, ali i omogućiti bolju i lakšu karijeru i budućnost turističkim kadrovima”, kazao je Matušić.

Važnost obrazovanja turističko-ugostiteljskog kadra za izrazito turističku regiju kakva je Istra istaknuo je i istarski župan Valter Flego, dodajući da se “uspostavom modernog i inovativnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Istarskoj županiji želi unaprijediti obrazovnu infrastrukturu i programe za taj sektor”.

Poručio je i da je za konkurentnost važno i osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, te da je i stoga nužna snažnija sinergija s obrazovnim sustavom.

U sklopu predstavljanja centra u pulskoj strukovnoj turističkoj školi održan je i radni sastanak na temu natječaja za uspostavu centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, na kojemu su sudjelovali i predstavnici partnerskih ustanova, poslodavaca i visokih učilišta, te ugostiteljskih škola Istre.

Naznačeno je i da će infrastrukturno opremanje postojećih škola i njihovih praktikuma za potrebe tih centara, a ponegdje i dogradnja, pa i gradnja, krenuti početkom 2019. te da je za taj dio zaduženo Ministarstvo obrazovanja. (H)

You may also read!

Silvio Kutić

Infobip treći put zaredom proglašen globalnim liderom prema Omdia CPaaS Universe reportu

Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip proglašena je liderom u novom izdanju Omdia CPaaS Universe reporta. Ovo je treće ovakvo

Read More...
Majstori obrtnici na Dolcu popravili ili obnovili više od 80 predmeta koje su građani donijeli

Majstori obrtnici na Dolcu popravili ili obnovili više od 80 predmeta koje su građani donijeli

Na Maloj terasi Tržnice Dolac uspješno provedena akcija “Majstori održivosti: Sačuvaj, ne bacaj” povodom Dana planeta Zemlje u kojoj

Read More...
Restorani LD i Tavulin dobitnici prestižne MICHELIN zlatne plakete

Restorani LD i Tavulin dobitnici prestižne MICHELIN zlatne plakete

Stonske zidine bile su u srijedu, 23. travnja, domaćin posebnog gastronomskog događanja, dodjele MICHELIN zlatnih plaketa restoranima LD (Korčula)

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design