Prihodi i dobit Applea porasli, cijena dionice rekordna

In Financije i gospodarstvo
Apple

SAN FRANCISCO, 2. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) – Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 45,4 milijarde dolara, 7,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice tog tehnološkog diva dosegnula je najvišu razinu u povijesti.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju 8,7 milijardi dolara, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Rast prihoda zahvaljuje se, među ostalim, rastu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda iPhonea za 1,6 posto na godišnjoj razini, na 41,03 milijuna uređaja.

Pritom su prihodi od prodaje tog pametnog telefona porasli za 3 posto, na 24,8 milijardi dolara.
Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 22 posto na godišnjoj razini, na 7,3 milijarde dolara.
Apple je, također, izvijestio kako je prodaja iPada porasla za 28 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su prihodi od prodaje tog tablet računala porasli za 2 posto, 4,9 milijardi dolara.
S druge strane, pali su prihodi kompanije od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.

Prihodi s tog tržišta pali su u proteklom tromjesečju za 9,5 posto, na 8 milijardi dolara. To je, ipak, manji pad u odnosu na prethodni kvartal kada su prihodi pali za 14 posto na godišnjoj razini.
Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je velike konkurencije jeftinijih pametnih telefona proizvođača iz te regije.
Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea u utorak je u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla oko 6 posto, na rekordnih 159 dolara. Stoga je tržišna kapitalizacija najvrjednije svjetske kompanije premašila 830 milijardi dolara. (H)

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design