Prilika za hrvatske proizvođače strojeva

In Zdravlje
Prilika za hrvatske proizvođače strojeva

Osigurati da opasnosti ne uzrokuju štetu ili ozljede temelj je zdravlja i sigurnosti na svakom radnom mjestu. Međunarodna udruga za socijalno osiguranje (ISSA) – osnovana 1927. – vodeća je svjetska međunarodna organizacija za ustanove socijalne sigurnosti, vladine službe i agencije. ISSA promiče izvrsnost u administraciji socijalne sigurnosti kroz profesionalne smjernice, stručno znanje, usluge i podršku kako bi svojim članovima omogućio razvoj dinamičnih sustava i politike socijalne sigurnosti u cijelom svijetu.

Prevencija nesreća na strojevima igra istaknutu ulogu u stvaranju sigurnijih radnih mjesta u cijelom svijetu: nesigurni strojevi uzrokuju gotovo 30 posto svih nesreća na radnom mjestu sa smrtnim ishodom u Europskoj uniji.

Zakon i propisi o zaštiti na radu upućuju na odgovornost odrđenih dionika, uključujući dizajnere strojeva i postrojenja, proizvođače, dobavljače, instalatere i operatere, poslodavce i vlasnike strojeva. Njihova je dužnost poduzeti sve potrebne mjere kako bi strojevi na radnim mjestima bili sigurno projektirani i adekvatno zaštićeni kako bi se smanjio rizik od ozljeda ili ozljeda. Najbolje vrijeme za sigurnost strojeva je u fazi projektiranja.

Projektanti strojeva moraju poduzeti sve praktične korake kako bi osigurali da ono što dizajniraju ne postane opasnost za bilo koga tko ga gradi, instalira, koristi, održava ili popravlja. Strojevi koji su od samog početka dizajnirani na način da pružaju visoku razinu zaštite i uklanjaju opasnosti, mogu doprinijeti smanjenju troškova za poslodavce, ali i zdravstvene i mirovinske fondove, a radnicima omogućiti očuvanje radne sposobnosti i duži radni vijek.

Inovacije i razvoj naprednih tehnologija imaju značajne učinke u gotovo svim područjima gospodarstva. Rad, njegov sadržaj, njegova organizacija i dizajn, njegova regulacija i zaštita, sve se mijenja

Iz tog razloga Međunarodna udruga socijalne sigurnosti (ISSA) pokreće natjecanje kako bi uređaji bili još sigurniji – Međunarodna nagrada za sigurne strojeve. Nagrada ima za cilj motivirati proizvođače strojeva da daju prednost sigurnosti strojeva i ergonomiji.

Osim pokala, pobjedničke tvrtke dobit će certifikat i digitalni logo nagrade za sigurnost,koji se može koristiti u marketinške svrhe.

Nagrada ISSA-Section za sigurnost strojeva i sustava dodjeljivat će se svake tri godine, s prvom ceremonijom dodjele nagrada na Svjetskom kongresu za sigurnost i zdravlje na radu, 27. – 30. studenog 2023., u Australiji.

Međunarodna udruga socijalne sigurnosti (ISSA), poziva tvrtke da se do 31.1.2023.g. prijave za nagradu za sigurnost.

Potrebno je popuniti odgovarajući obrazac i unijeti podatke:što stroj čini inovativnim u pogledu sigurnosti i ergonomije;da li je certificiran od strane ovlaštenog tijela;u kojim sektorima se prodaje stroj i na kojim trgovačkim područjima;koje su mjere poduzete protiv cyber napada;može li se inovacija primijeniti na druge strojeve;koje su mjere smanjenja rizika poduzete;kontakti kupaca stroja;koji su ergonomski principi primjenjeni u konstruiranju stroja i drugo.

Upitnik za vašu prijavu dostupan je na https://www.safe-machines-at-work.org/safety-award/

Vitomir Begović

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design