Proizvođačke cijene industrije pale nakon 31 mjeseca rasta

In Regionalni razvoj
industry

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu su pale 0,9 posto na godišnjoj razini i time prekinule 31-mjesečni trend rasta, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rasle su kontinuirano od ožujka 2021. godine.

U odnosu na rujan, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu su također bile niže za 0,9 posto.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u listopadu ove godine u usporedbi s rujnom zadržale stabilnost, dok su u odnosu na listopad 2022. porasle za 1,1 posto.

Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u listopadu u usporedbi s rujnom bile niže za 1,1 posto, a u odnosu na listopad 2022. za 0,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u listopadu su u odnosu na rujan bile niže za 0,7 posto, a u odnosu na listopad 2022. za 1,4 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,8 posto te u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,9 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene u energiji za 5,6 posto, u kapitalnim proizvodima za 1,3 posto te u intermedijarnim proizvodima za 0,4 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u listopadu su u odnosu na rujan proizvođačke cijene porasle u Rudarstvu i vađenju za 2,9 posto, dok su pale u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,1 posto te u prerađivačkoj industriji za 0,7 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša su zadržale stabilnost.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene porasle su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,6 posto te u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, dok su pale u rudarstvu i vađenju za 41,6 posto te u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto. (H)

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design